Haastattelussa Cheek

Haastattelut · Stara.fi

Stara tapasi Turussa viime viikonloppuna järjestetyssä Aurafest-tapahtumassa erään Suomen suosituimmista räppäreistä, Cheekin. Suosikkiartisti kertoi haastattelussa kuluvan kesän olleen yksi hänen uransa parhaista.

– Ihan loistava, yks siisteimmistä kesistä. Kaikki on mennyt niin putkeen kun voi. Paljon on hommaa ollut, mut oon tosi iloisilla fiiliksillä.

Kuva: Stara

Cheekin artistinimestä kiertää maailmalla tarina, jonka mukaan nimi juontaisi juurensa hänen pikkupoikana omistamistaan paksuista poskista. Artisti itse

– Mä oon nykyään sanonut, etten edes muista mistä se nimi tulee. Wikipediassa lukee noin, niin mä oon antanut sen tarinan hengittää, Cheek naureskeli.

Cheek aloitti uransa englanninkielisillä riimeillä omakustannelevyillään Human & Beastilla ja 50/50:lla. Nykyään hän tekee biisejä kuitenkin ainoastaan suomeksi.

– No olihan se silleen selkeetä, kun ei osaa tarpeeksi hyvin englanniksi räpätä, niin se ehkä luonnistuu paremmin suomella. Oonhan mä fiilistellyt, että jos se nyt kymmenen vuotta myöhemmin taittuisi paremmin, vaikka vaan muutamalla biisillä omaksi iloksi.

”Junnuna tuli paljon hölmöiltyä”

Artistin ura ei usein ole ruusuilla tanssimista. Cheek kertoi Staralle millaiset taustajoukot ovat menestyneen räppärin taustalla.

– Onhan mulla älyttömän hyvä kaveriverkosto ja varsinkin mun kaksoisveli on sellainen olkapää aina, kun tarvitsen juttuseuraa. On joku keneen voi luottaa ja kelle voi puhuu.

Omaksi esikuvakseen Cheek mainitsee monien muiden räppärien tapaan Jay-Z:n.

– Joo, kyl mä esikuvaksi oon maininnut aina Jay-Z:n. Sillä on ollut hyvä meininki kaikilla alueilla, osaa räppätä ja tehdä bisnestä. Se on kyllä kova, Cheek kehaisee.

Kiiltokuvapojaksi ja unelmavävyksi kuvaillulla suomiräppärillä on joissakin piireissä myös pahan pojan maine. Miten mies itse tähän suhtautuu?

– En mä tiä, onks mulla sellasta mainetta, mut huvitti kun menin lukemaan mun esittelyn Wikipediasta ja siellä oli sellanen kohta, kuin ”yksityiselämä” ja sen alla kohta ”rikokset”. Et oon mä saanut siitä ainakin hymyä. Mut junnuna tuli niin paljon hölmöiltyä, että eivät ne tavat koskaan täysin poistu. Mut oonhan mä aikuistunut paljon.

”Toiset tykkää ni toiset vihaa”

Cheek on maininnut aikoinaan, että hän toivoo faneiltaan voimakkaita mielipiteitä biiseistään, ja jopa että hänen riimejään vihattaisiin. Mihin mies tällä pyrkii?

– No, mä heitin sen yhdessä haastiksessa, kun mietin, et kaikki ne biisit mitä on eniten vihattu on mun kovimpia hittejä. Pointti on se, että biisien pitää herättää aina joku reaktio, ja usein se menee niin et kun toiset tykkää niin toiset vihaa.

Räppärien elämään liitetään yleensä ylellinen elämäntyyli, jossa ajetaan hienoilla autoilla, juodaan aamusta alkaen shampanjaa ja ympärillä pyörii upeita naisia bikineissä. Pitääkö tämä mielikuva paikkansa Cheekin kohdalla?

– No niin… Eihän noita voi yleistää tolleen noin. Oli räppäri, rokkari, juristi tai joku muu, niin ihmiset on ihmisii ja jokainen vetää eri lailla. Ei musta tollasta stereotypiaa voi heittää.

Cheek oli pitkään Suomen tunnetuimman hiphop-levy-yhtiön Rähinä Recordsin riveissä, kunnes hän perusti oman Liiga Musicin. Mistä lähti idea lähteä ison ja turvallisen levy-yhtiön suojista ja perustaa oma yhtiö?

– Oon mä miettinyt omaa lafkaa pitkään ja halusin hakee uutta tapaa tehdä tätä levyä. Tuntui että kun olin tehnyt JHT ja JHT2 -albumit, niin halusin tehdä jotain erilaista ja eri lailla. Nyt oli oikea hetki senkin takia ottaa oma lafka alle ja muuttaa kuvioita.

Suosikkiräppäri on takonut useita lista- ja radiohittejä, jotka pysyvät viikkotolkulla soittolistojen kärjessä. Mikä on miehen oma henkilökohtainen suosikki omista biiseistään?

– Mun täytyy miettii tota uusinta Sokka irti -albumia. Sieltä mun mielestä Anna mä meen ja Kyyneleet on parhaita. Oon mä onnistunut vuosien aikana tekemään muutaman kipaleen, jotka oikeasti miellyttävät täydellisesti omaakin sydäntä, Cheek toteaa.

Toiveissa yhteistyö Samuli Edelmannin kanssa

Suomen eniten keikkaileva räppäri on kertonut tavoitteekseen 150 keikkaa vuodessa. Miten lähelle tätä tavoitetta on päästy?

– En mä tiä onko se varsinainen tavoite, mun tavoite on enemmänkin tehdä keikkaa sen verran kun tuntuu hyvältä. Me ollaan tehty sellasta 120 – 160 keikkaa vuodessa ja sieltä se löytyy.

Parhaimmaksi festarimuistoksi Cheek mainitsee kuluvan kesän Pipefestin esiintymisen.

– Mä tulin just reissusta pari viikkoo sitten ja menin Pipefestiin. Sehän on muuttunut aikalailla. Se oli aina ennen ollut se ”The Juttu” räppijengille. Se oli ennen Vuokatissa ja nyt se oli Himoksella, niin ajattelin, että katotaan mikä on meininki nykyään Pipessa, kun jotenkin oli vähän sellanen väsynyt fiilis.

– Mut kun menin lavalle niin huomasin heti, että tää onkin tän kesän paras festarikeikka. Se on aina oikeestaan se, että mikä sen odotusarvo on. Jos on joku älyttömän hyvä festari, niin kuin Summer Up, niin mä odotan siltä aina eniten. Sit se on aina vaikea täyttää se kaikki älytön haippi mitä mä odotan. Pipefestissä oli just se kun ei osannu odottaa mitään, niin se löi kyllä niin ällikällä.

Nykypäivänä varsinkin räppäreillä on trendikästä vierailla toistensa levyillä ja tehdä yhteistyösä. Kenen kanssa Cheek haluaisi tulevaisuudessa featuroida?

– Arvostan Samuli Edelmannin kaikkea tekemistä niin paljon, että jos keksittäisiin sen kanssa joku juttu mikä voitais yhdessä toteuttaa, niin se olisi kyllä mun haave, Cheek paljasti.

”Eihän noista herrasmiehet puhu”

Cheek on myös kovassa naistenmiehen maineessa ja miehen backstagelle ja hotellihuoneisiin on ollut vuosien varrella kovasti tulijoita. Mikä on villein ehdotus, jonka fani on hänelle esittänyt?

– En mä tiä mistä sellanen maine on peräisin, mutta onhan noita kaikenlaisia tässä vuosien varrella kuultu. Mutta eihän noista herrasmiehet puhu, Cheek väistää kysymyksen.

Tulevaisuuttaan hittiräppäri paljastaa varovasti.

– Mä oon yrittänyt ottaa aika iisii. Okei tässä on tulossa pari kovaa juttua, esimerkiksi iso televisiojuttu, joka on tulossa syksylle. Ehkä pari jotain juttua ensi vuodellekin. Jotain muutakin kuin musaa. En tiedä vielä… En pidä kiirettä uuden albumin kanssa. Ideoita on paljon, mut katsotaan mitä tässä tulee.

Artistien keikkaraiderit herättävät aina välillä hilpeyttä. Mitä kuuluu Cheekin raideriin?

– Me ollaan tylsiä jätkiä. Meillä ei oo mitään erikoista. Aika perushommia, vähän virvokkeita, hedelmiä ja pähkinöitä. No ei kai… Mut ei se oo mitään ihmeempää, ei siinä oo mitään löylyttämistä.

Upeiden autojen harrastajana tunnettu Cheek romutti jokin aika sitten Bentley-ökyautonsa Helsingissä Hakaniemen sillalle ja hankki tilalle arvokkaan Maseratin. Mikä olisi sellainen kärry, jolle löytyisi vielä paikka miehen autotallista?

– Jotenkin noi autoista puhuminen on aina vähän herkkä aihe, kun se menee helposti pröystäilyn puolelle. Mutta nyt kun aiheesta puhutaan, niin kyllä mun täytyy sanoa, että toi vanhan herran Porsche, mikä esiteltiin pari vuotta sitten, on sellainen seuraava muuvi.

”Katsoin peiliin kun kortti lähti”

Vauhdikkaana miehenä tunnetulle Cheekille on myös vauhdikkuus ja komeat autot päässeet kostautumaan, sillä miehen ajokortti on tällä hetkellä kuivumassa.

– On ollut välillä vähän kiire… Mutta siis täytyy nyt sanoa, kun viimeks vahingossa kommentoin tuota asiaa liian kevyesti. Tottakai mä katsoin peiliin, kun kortti lähti ja mietin, et mitä mä duunasin. Mut onhan se tosi harmillista ja joutuu ottamaan vastuuta omista hölmöilyistä. Viimeksi oli buukattu keikkaa turhan tiiviisti ja mulle on pienestä pitäen opetettu, ettei saa mistään olla koskaan myöhässä, niin tämä yhtälö kostautui.

Suomen hiphop-genrestä löytyy nykyään myös niin sanottuja huumoriräppäreitä kuten Stig Dogg ja Petri Nygård. Miten Cheek suhtautuu näihin vakavasti otettavien räppäreiden rinnalla?

– Mun mielestä tähän genreen mahtuu niin paljon tekijöitä laajalla skaalalla ja arvostan jokaista, joka jaksaa tehdä kovaa duunia sydämmellä. Et kyllä näillä bäkkäreillä arvostus on kova, Cheek toteaa haastattelun lopuksi.

Kim Rusi

Aurafest