Juo vettä! Tutkimus vahvisti terveysvaikutukset

Lifestyle · Neea Jokinen

Vesi on elämän eliksiiri ja lähde. Terveystutkijat kehottavat ihmisiä nauttimaan päivittäin vettä noin kahden litran verran. Liiallinen veden juonti ei ole kuitenkaan hyväksi, sillä se voi aiheuttaa vesimyrkytyksen elimistön alentuneen natriumpitoisuuden takia.

Nyt Shape-lehti on julkaissut listan veden tarjoamista positiivisista terveysvaikutteista. Kohtuullinen veden litkiminen nopeuttaa aineenvaihduntaa, joten luonnon tavallisin neste on tärkeässä osassa painonpudotuksessa. Asiantuntijat suosittelevat, että jokainen joisi yhden tai kaksi lasia vettä ennen ruokailua. Veden juominen luo kylläisyyden tunteen, jolloin ruokaa ei tule syötyä liikaa.

Kuusi vuotta kestäneen American Journal of Epidemiologyn tekemän tutkimuksen tulosten mukaan veden juominen lieventää sydänkohtauksen riskiä. Tutkijoiden mukaan viisi lasillista vettä päivittäin juovalla ihmisellä on huomattavasti pienempi riski kuolla sydänkohtaukseen kuin henkilöllä, joka nauttii päivittäin vettä vain kahden lasin verran. Riittävä veden juonti vähentää myös syöpäriskiä.

Neurology-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että vesi auttaa ehkäisemään päänsärkyä. Runsas veden juonti pitää aivot virkeänä. Tutkimuksen mukaan kahdeksan lasillista vettä päivässä voi parantaa kognitiivista suorituskykyä peräti 30 prosentilla. Hyvä nesteytys on tärkeää henkisen hyvinvoinnin kannalta.

Vettä juomalla säästää pitkällä aikavälillä paljon rahaa. Yhdysvalloissa noin 60 prosenttia väestöstä ostaa pullotettua vettä, joka on halvempaa kuin mehut ja virvoitusjuomat. Rahat pysyvät helpommin kukkarossa, jos pullotettua vesipulloa käyttää uudelleen täyttämällä sen hanavedellä. Sokeripitoisten makujuomien vähentämisellä voi säästää keskimäärin noin 180 dollaria, eli 146 euroa, vuodessa.

Päivätyötä tekevät ihmiset ovat varmasti joskus kokeneet työssään ”iltapäiväkooman”. Väsymys saattaa iskeä ennen työpäivän päättymistä ja aivotyöskentely tuntuu hitaammalta. Raikas lasillinen vettä auttaa ylläpitämään aktiivisuutta työelämässä, ehkäisee keskittymishäiriöitä sekä muistiin liittyviä ongelmia.