Aste : Pumppaa

Singlet · Jocka Träskbäck

Suomalainen tuoreemman polven hiphop-artisti Aste aiheutti taannoin jonkin verran keskustelua esikoisalbumilla, joka esitteli kuulijoille vielä rytmitajuaan etsivän nuoren räppärin, jonka flow oli kaukana kollegoista. Nyt Asteen tuotanto saa jatkoa tuoreesta Pumppaa-singlestä, joka on toinen singlelohkaisu miehen Sirkus Palaa -albumilta.

Pumppaa-kappaleessa Aste jatkaa omaksumallaan linjalla. Kappale noudattelee soundillisesti nykypäivän vallitsevaa trendiä electronisen musiikin taustojen ja hiphop-riimien yhdistämisessä. Biisin pohjat ovatkin kutakuinkin kunnossa ja myös naisvokaaleista autotunetettu keskinkertaisen tarttuva kertosäe kuulostaa sekin toimivalta. Paketti tuntuu olevan siis kunnossa, mutta ei kovin pitkään.

Tunnelma latistuu nimittäin kertaheitolla, kun Aste päästetään mikrofonin varteen. Hänen riimittelystään puuttuu flow totaalisesti ja myös lyriikat ovat – edelleen – kuin alakoululaisen kynästä. Biisistä tuleekin väkisin vaikutelma, että sen kohderyhmä lukee edelleen Hevoshullu-lehteä ja haaveilee ensimmäisestä poikaystävästä. Kappaleen vokaalit kuulostavat demolta, joka ei tule koskaan pääsemään tuotantoon saakka.

Biisin tuottajat Mgi & GoodWill ovatkin olleet lähes mahdottoman tehtävän edessä kursiessaan kappaleesta kokoon julkaisukelpoista versiota. Jokainen voi nyt itse päätellä miten hyvin he siinä onnistuivat. Se, että tämä single julkaistaan monikansallisen levy-yhtiön kautta, kertoo karua kieltään siitä, että lähes mitä tahansa voi edelleen päästä seulan läpi. Ilman rap-osuuksia tämä kappale voisi jopa kuulostaa onnistuneelta tanssiraidalta. ”Ota koppi beibe mä tuun… Kaboom.” Huh huh.

Pisteet 1/5