Tämä naisten kannattaa tietää itsepuolustuksesta

Lifestyle · Neea Jokinen

Itsepuolustuslajit opettavat taitoja, joita voi käyttää pahan paikan tullessa itsensä puolustautumiseen fyysiseltä hyökkäykseltä. Itsepuolustuslajit ovat suosittuja etenkin miesten keskuudessa. Nyt Shape-lehti on julkaissut verkkosivuillaan artikkelin, jossa asiantuntijat kertovat naisille suunnattuja vinkkejä itsepuolustuksesta.

Karate Do: Traditional Training for All Styles -kirjan kirjoittajan Don Seilerin mukaan henkilökohtaisessa turvallisuudessa on kyse valinnoista ja olosuhteista. Seiler opastaa ihmisiä kehittämään itselleen oman suojelustrategiansa ja upottamaan sen osaksi elämäntapaa. Itsevarmuuden kohottaminen ja ympäristön terveellinen tutkistelu voi auttaa naisia pelastautumaan uhkaavasta tilanteesta.

Naisten kannattaa tutkiskella aina ympärillään liikkuvia ihmisiä ja heidän käyttäytymistään. Asiantuntijoiden mukaan ympäristöä ei tule tarkastella pelokkaana ja vainoharhaisena, vaan terveen valppaasti. Seiler varoittaa, että rikolliset valitsevat yleensä uhrin, joka käyttäytyy epävarmasti. Katsekontaktia välttävä, viattomuutta ja heikkoutta uhkuva nainen on esimerkiksi seksuaalirikollisten silmissä ”helppo saalis”.

Seilerin mukaan yksi tehokkain itsepuolustus-strategia on pysyä lähellä turvallisuuteen perehtyneitä henkilöitä kuten vartijoita, poliiseja ja järjestyksenvalvojia. 15 vuoden pituisen uran portsarina tehneen Dan Blustinin mukaan naisten kannattaa esimerkiksi yökerhoon tullessaan luoda selkeä katsekontakti järjestyksenvalvojaan. Siten ovimies muistaa naisen paremmin ja tarkkailee suuremmalla todennäköisyydellä hänen ympärillään liikkuvia asioita.

Ovimiehen mukaan yksi yleisimmistä naisten tekemistä turvallisuusvirheistä on jättää juomansa vartioimatta esimerkiksi yökerhossa. Turvallisuudestaan huolehtiva nainen ei ota vastaan alkoholijuomaa täysin tuntemattomalta henkilöltä. Kaveria ei jätetä -sanonnan toteuttaminen on hyvin tärkeää baari-illan aikana. Seilerin mukaan päihtynyttä ystävää ei saa jättää oman onnensa nojaan.

Jos nainen huomaa joutuneensa uhkaavaan tilanteeseen tai hyökkäyksen kohteeksi, on erittäin tärkeää luottaa omiin vaistoihinsa. Itseluottamus, voima ja energia voivat pelastaa naisen hyökkääjältä. Seiler neuvoo naisia tekemään mitä tahansa päästäkseen pois ahdistelijan luota. Pakojuoksu ja avunhuudot saattavat säikäyttää rikollisen.

Karatekoulunkin omistava Don Seiler kertoo, että naisen tulee uskaltaa käyttää voimiaan, jos hän joutuu uhriksi. Ahdistelijan kynsistä rimpuilu ei aina auta, jolloin naisen kannattaa esimerkiksi puristaa sormillaan rikollisen kaulaa leuan alta. Seilerin mukaan jopa lapsi voi puristaa tarpeeksi kovaa kyseisestä kohdasta aiheuttaen vaurioita henkitorveen. Jos hyökkääjä on mies, yksi tehokkaimmista iskuista on potkaista tai lyödä niin kovaa kuin pystyy kaksilahkeisen haaroväliin.