Salattu UFO-projekti paljastui: Armeija yritti rakentaa lentävän lautasen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

UFO-havainnot yleistyivät ympäri maailmaa toisen maailmansodan jälkeen, ja niistä kohistiin erityisesti kylmän sodan aikana. Yhdysvaltain hallituksella oli omat salaiset asiakirjansa ilmiöstä, joista osa on myöhemmin paljastettu julkisuuteen.

Yksi hiljattain julkistetuista pöytäkirjoista paljastaa Yhdysvaltain armeijan ilmavoimien halunneen rakentaa oman lentävän lautasensa. Julkistettuja asiakirjoja internetissä levittävä National Declassification Center löysi ilmavoimien vuodelta 1956 peräisin olevat, 114-sivuiset suunnitelmat pahvilaatikosta Marylandin College Parkista.

Asiakirjat paljastivat Project 1794 -nimisen hankkeen yksityiskohdat. Projektin tarkoituksena oli rakentaa lautasen muotoinen, nelinkertaisella äänennopeudella liikkuva alus, jonka lentokorkeus olisi ollut yli 30 kilometriä. Yhdysvaltain armeijan kiinnostus lentävän lautasen valmistamiseen ei sinänsä ole uutta tietoa, mutta asiakirjat paljastavat uusia yksityiskohtia projektista.

Ilmavoimilla oli suuret odotukset lentävästä lautasesta, mutta malli ei osoittautunut toimivaksi. Asiakirjojen mukaan laitteen malli vaikutti tehokkaalta yliääninopeuksissa, mutta ilmeisesti alus alkoi huojumaan hallitsemattomasti mitä korkeammalle se nousi. Projekti tuli maksamaan Yhdysvaltain armeijalle 10 miljoonaa dollaria.

– Kylmän sodan aikaan, 1950-1960 -luvuilla Yhdysvaltain armeija, ilmavoimat ja merivoimat testasivat kaikenlaisia uusia aseita ja lentoaluksia. Uskon, että vielä oudompiakin juttuja tulee julkisuuteen, National Declassification Centerin johtaja Neil Carmichael kertoo Popular Mechanics -lehdelle.