Koirakuiskaaja Cesar Millan puolustautuu: ”En ole julma”

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Suomenkin televisiossa erityisesti koiraihmisten suureen suosioon noussut Koirakuiskaaja-ohjelman tähti Cesar Millan joutui taannoin Suomen-vierailunsa vuoksi kohun keskiöön. Tällöin paljastui, että Millan käyttää koulutuksessaan Suomessa kiellettyjä piikki- ja sähköpantoja.

Nyt mielipiteitä jakava koirakouluttaja on joutunut vastaamaan kyseenalaisista toimintatavoistaan. Brittiläisessä Alan Titchmarsh Show -televisio-ohjelmassa vieraana ollut Millan joutui kovaan paikkaan, kun ohjelman juontaja syytti tätä koirien ”barbaarimaisesta kohtelusta”. Koirakuiskaajaksikin kutsuttu Millan on todistettavasti lyönyt koiria ja käyttänyt koulutuksissaan muun muassa sähköiskuja antavia pantoja.

Kouluttaja kuitenkin puolustaa metodejaan Daily Mail -lehden haastattelussa. Omien sanojensa mukaan hän ei ole brutaali tai julma. Millan kertoo käyttävänsä pahennusta aiheuttavia metodejaan vain agressiviisten ja hylättyjen koirien kouluttamisessa. Koirakuiskaajan mukaan tällaisia koiria ei voisi enää koskaan ottaa lemmikeiksi ilman kunnollista koulutusta.

Millan tarkentaakin, ettei hän koskaan satuta eläimiä, vaan ainoastaan ”koskettaa niitä kevyesti”. Nettisivuillaan koirakouluttaja kertoo, kuinka sähköpanta on kaikkein tehokkain keino lopettaa häiritsevä haukkuminen. Julkkistenkin koiria kouluttava Millan kuitenkin tarkentaa, ettei pantaa tulisi käyttää ilman asiantuntijoiden konsultointia.

– Äärimmäisissä tapauksissa – jolla tarkoitan tapauksia, joissa olen viimeinen oljenkorsi ennen kuin koira lopetetaan – tällaiset työkalut voivat olla hyödyllisiä. Mutta ne ovat vain yksi monista tekniikoista, Cesar Millan perustelee sähköpantojen käyttöä.

Huippusuositussa televisio-ohjelmassaan Cesar Millan kuntouttaa muiden ihmisten ongelmakoiria. Emmy-palkittua Koirakuiskaaja-sarjaa esittää Suomessa Liv-kanava. Tällä hetkellä ruudussa pyörii sarjan neljäs tuotantokausi. Millanin koirakirjat ovat kaikki olleet myyntimenestyksiä ja Wall Street Journal -lehden mukaan puolet amerikkalaisista tunnistaa Millanin.