Koira soitti hätänumeroon – pelasti emäntänsä

Ohhoh! · Tim Isokivi

Koirat osaavat auttaa hädästä kärsiviä ihmisiä monilla eri tavoilla, mutta Yhdysvaltain North Carolinassa asuvan naisen kultainen noutaja Spirit on vienyt tämän vielä tavallista pidemmälle. Koira nimittäin soitti hätänumeroon omistajansa maatessa loukkaantuneena maassa.

Dorothy Davidson kärsii liikehermoja rappeuttavasta ALS-taudista, jonka vuoksi hän tarvitsee koiran apua jokapäiväisessä elämässään. Daily Mail -lehden mukaan nainen kaatui taannoin kylpyhuoneessaan eikä päässyt ylös. Dorothyn onneksi Spirit oli lähellä auttamassa häntä, ja tämä hälytti apua paikalle naisen puhelimessa vastaavia tilanteita olevan ”tap”-napin avulla. Tap-nappi on laite, jonka avulla omistaja voi kouluttaa koiransa soittamaan hätänumeroon puolestaan pahan tilanteen sattuessa.

Dogs for Life -ryhmän kouluttama Spirit-koira on ollut Dorothyn apuna pennusta lähtien. Koiran voi kouluttaa auttamaan ketä tahansa esimerkiksi fyysisistä vammoista tai vaikkapa post-traumaattisesta stressistä kärsiviä. Apulaiskoirat auttavat omistajiaan esimerkiksi ilmoittamalla, kun joku on ovella tai puhelin soi, reagoimalla savuhälyttimiin, tai tuomaan omistajalleen tavaroita kuten Dorothyn tapauksessa.