Ällistyttävä video: Apinakin suuttuu epäreilusta palkkiosta – videosta nettihitti

Nettivideot Viihdeuutiset · Neea Jokinen

Tutkimukset ovat osoittaneet, että joillakin eläimillä on hyvin ihmismäisiä piirteitä. Esimerkiksi apinoiden nokkela ajattelutapa yllättää usein ihmiset. Nyt eräs aiemmin tänä vuonna toteutettu apinatutkimus on noussut nettihitiksi YouTube-palvelussa.

Nettivideolla Frans de Waal -niminen professori kertoo mielenkiintoisesta Fairness Study -tutkimuksesta, jonka tehtävä oli selvittää, ymmärtävätkö kapusiiniapinat oikeudenmukaisuutta. Tutkimuksessa eläinmaailman älykkäimpiin lajeihin kuuluvat apinat asetettiin erillisiin häkkeihin ruokailua varten.

Kuva: YouTube

Aluksi tutkija pyytää molempia apinoita ojentamaan hänelle pienen kiven. Nisäkkäät saavat palkkioksi pienestä työstään kurkkuviipaleita, jotka kapusiiniapinat pistävät mielellään poskeensa. Seuraavalla kerralla tutkija antaakin toiselle apinalle kurkkuviipaleen sijaan viinirypäleitä.

Nettivideolla nähdään, kuinka vasemmanpuoleisessa häkissä oleva kapusiiniapina syö mieluusti tutkijan antaman kurkkuviipaleen. Apinan mielipide muuttuu kuitenkin nopeasti, kun se huomaa toverinsa saavan palkkioksi kiven ojentamisesta maukkaan rypäleen.

Kurkkua saanut apina ymmärtää, ettei moinen ole reilua peliä. Epäoikeudenmukaisuudesta suuttunut apina heittääkin kurkkuviipaleet tutkijaa päin. Video on julkaistu verkossa toukokuussa, ja sitä on katsottu jo huimat 1,3 miljoonaa kertaa.