Työhaastattelu tulossa? Näin hoidat tilanteen kuin ammattilainen

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Monella on kokemusta työhaastattelutilanteesta, jossa jännityksestä huolimatta tulee antaa itsestään mahdollisimman edustava ja tehokas kuva haastattelijan silmissä. Erilaiset tekijät vaikuttavat haastattelun onnistumiseen, ja Female First -sivusto kokosikin nyt yhteen parhaimmat vinkit sujuvaan haastattelutilanteeseen.

Psykologi Sarah Rozenthulerin mukaan haastatteluun kannattaa valmistautua hyvin, sillä silloin voi pysyä itsevarmana tiukkojenkin kysymysten edessä. Hänen mielestään hyvin pienilläkin asioilla on merkitystä haastattelun sujuvuudessa.

Sisääntulo on kaiken a ja o, sillä monet ihmiset tekevät useita päätelmiä ihmisestä ensivaikutelman perusteella. On hyvä pohtia ennen haastattelun alkua, mitä haluaa omalla olemuksellaan ja sanomisillaan viestittää. Ottamalla itsevarman asenteen haastateltava voi tuoda asiallisesti esille osaamistaan omalla alalla.

On hyvä luoda jo alussa haastattelijoihin yhteys, ja antaa heille vaikutelma yksilöstä. Omien vahvuuksien kertomisessa ei kannata säästellä, vaan ne voi tuoda rehellisesti esille. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa mainita omia työn kannalta olennaisia heikkouksia. Ne voi ilmaista asioina, joissa haluaa vielä kehittyä ja kasvaa lisää.

Juttutuokioon voi varautua esimerkiksi keksimällä mielenkiintoisia työpaikkaan ja haettavaan tehtävänkuvaan liittyviä kysymyksiä, joista voi saada aikaan inspiroivaa keskustelua. Palkastakaan ei kannata ujostella mainita, ja on hyvä kertoa omat odotuksensa työstä mahdolliselle tulevalle työnantajalle.

Haastattelussa työnhakija näkee samalla silmäyksen työympäristöstä ja mahdollisista tulevista kollegoistaan. On hyvä pysähtyä tilanteessa pohtimaan myös sitä, onko kyseinen työpaikka sitä, mitä itselleen haluaa. Työhaastattelussa voi alkaa luoda suotuista suhdetta oman alan ihmisiin vivahteikkaalla keskustelulla.

Rozenthuler muistuttaa, että keskustelun on hyvä olla kaksisuuntaista, joten haastateltavan kannattaa sekä tehdä puheenaloituksia että pysähtyä tarvittaessa kuuntelemaan muita. Kuunnellessa kykenee myös rentoutumaan ja arvioimaan tilannetta paremmin. Liika puhe voi antaa vaikutelman hermostuneesta hakijasta.

Omaan kehonkieleen kannattaa kiinnittää huomiota. Selkä suorassa istuva, silmiin katsova ja hymyilevä yksilö antaa erilaisen kuvan kuin notkolla tuolillaan nojaileva henkilö, joka antaa katseensa vaellella seinissä. Huolimatta haastattelijan lähestymistavasta, ei kannata hämääntyä ja menettää omaa voimaansa. Joskus työnantaja heittää vaikean kysymyksen ikään kuin testinä nähdäkseen hakijan reaktion.