Salkkari-tähti Mikko Parikka Staran haastattelussa

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Salatut elämät -saippuasarja kerää viikoittain television ääreen satoja tuhansia katsojia. Menestyksekäs suomalaisten rakastama televisiosarja saa pian jatkoa myös elokuvan myötä, kun valkokankaille rantautuu 5. joulukuuta Nightmare – painajainen merellä -elokuva.

Stara kävi katsastamassa nuorisotrillerin ennakkoon ja otti sen jälkeen haastatteluunsa elokuvan miestähden Mikko Parikan, joka tulkitsee elokuvassa Salkkareista tuttua Jiri Viitamäki -roolihahmoa. Fanitapaamiseen valmistautunut 23-vuotias näyttelijä luonnehti elokuvan ydintä näin.

Kuva: FS Film Oy

– Pihlajakadun nuoriso lähtee risteilylle viettämään Pepin ja Sergein hääjuhlaa, ja sitten risteilyllä alkaa sattua kaikennäköistä, mitä ei välttämättä pitäisi tapahtua, Mikko Parikka paljasti.

Salkkari-elokuva on herättänyt median kiinnostuksen jo kauan ennen valmistumistaan. Sen takana on tuttu saippuasarjan tiimi, ja elokuvan ohjaaja-tuottajana toimii Salatut elämät -sarjaakin luotsaava Marko Äijö. Parikka raotti sanaista arkkuaan elokuvan synnystä.

– Mä lähden nyt aika kaukaa, mut kaikkihan lähti siitä, että tehtiin Tuuliranta-sarja nettiin, jota katsoi tosi moni fani sieltä. Sitten tuottaja-ohjaaja Marko päätti, että pitää tehdä elokuva, kun sille on nyt kysyntää. Tiina Tanskanen ja Teemu Salonen alkoi tekeen käsikirjotusta, ja me alettiin kesän alussa kuvaamaan leffaa.

”Helposti hyvä elokuva kasaan”

Nightmare – painajainen merellä -elokuva saatiin kasaan perinteiseen elokuvantekoon nähden hyvinkin lyhyessä ajassa. Parikan mukaan kuvauspäiviä oli kaiken kaikkiaan viitisentoista. Tiiviistä tahdista huolimatta työskentely sujui hänen mukaansa hedelmällisesti suurelta osin porukan tuttuuden takia.

– Meillä oli sen verran hyvä ja tuttu tiimi, jolla tehdään sarjaakin. Se oli hyvin hioutunut porukka, ja sillä saatiin helposti hyvä elokuva kasaan.

Tekijätiimin keskinäisestä synergiasta huolimatta varsinaiset kuvaukset erosivat Mikko Parikan mukaan huomattavasti perinteisistä Salkkari-kuvauksista. Haasteita tuotti miehen mukaan muun muassa tunteiden uskottava näytteleminen.

– Teknisesti erosi tosi paljonkin. Eri miljöö, eri kamera, ja tietenkin näyttelijätyöllisesti, kun televisiossa on kuitenkin aika pieni kuvaruutu tuollaiseen valkokankaaseen verrattuna. Joitakin tunnetiloja piti ilmaista vähän pienemmin.

”Kehen voi luottaa, kun ei voi luottaa kehenkään”-sloganilla markkinoitava nuorisotrilleri on saavuttanut hurjan fani-innostuksen, sillä Tampereellakin faniennakkonäytöksiä järjestettiin kaksi kappaletta suuren kysynnän takia. Parinsadan ihailijan tapaamista jännityksellä odotellut Mikko Parikka teki muiden nuorten Salkkari-tähtien ohella itse omat stunttinsa elokuvassa.

– Ei ollut stuntteja ja tehtiin itse kaikki. Mulle sattui silleen, että sääri ja polvi joutui vähän koetukselle siinä yhdessä tietyssä kohtaa, minkä voitte sitten elokuvasta katsoa, Parikka paljasti Staralle.

Kuva: FS Film Oy

”Julkisuudesta en hirveesti pidä”

Parikan ura Salatuissa elämissä alkoi vuonna 2010, jolloin hän ilmestyi sarjaan hurmaavana Jiri Viitamäkenä. Nappisilmäisen komistuksen vakiinnutettua näkyvyytensä Pihlajakadun arjessa kiinnittivät häneen huomionsa myös monet sarjan naiskatsojat. Tätä mieltä Mikko on Salkkari-tähden leimasta.

– Julkisuudesta en nyt varsinaisesti hirveesti pidä, mutta kyllä mä oon ylpeä siitä, että Salkkareissa saan näytellä. Moni vois aatella, että… No, aika negatiivisia suhtautumisiakin oon joutunut kokemaan. Mä oon ainakin ylpee siitä leimasta jota kannan, koska niin moni kattoo ja fanittaa sarjaa, kommentoi Parikka.

Salatut elämät -sarjan nuoret tähdet ovat ohjelman alkuvuosilta lähtien onnistuneet saamaan huomattavaa huomiota mediassa. Näyttelijän arkipäivään saattaa myös kuulua se ilmiö, että katsojat mieltävät hänet esittämäkseen hahmoksi. Kumpaa kadulla huudellaan, Jiriä vai Mikkoa?

– Kyl Jiriä huudellaan ja aika paljon ihmiset tunnistaa, mutta suomalaiset ei onneksi niin hirveesti perään huutele. Ne enemmänkin tuijottaa.

Parikan näyttelemän Jiri-hahmon elämään on saippuasarjassa mahtunut monenlaisia kommelluksia, joista nuori mies on kuitenkin aina onnistunut selviytymään. Osa on ihmetyttänyt näyttelijää itseäänkin. Salkkari-komistus paljastikin Staralle mieleenpainuvimman juonikuvionsa.

– Jirillä varmaan oli se, kun se putos sieltä parvekkeelta ja halvaantui. Kun mä sain sen käsiksen, niin mietin et mitenköhän tää tehdään. Ensiksi mulle tuli ajatus, että selviikö se ees hengissä. Tämmösiäkin joutuu miettimään tässä työssä.

Kuva: FS Film Oy

”Ihan jäätävä korkean paikan kammo”

Monet viihdealan tähdet ottavat roolisuorituksiinsa mallia ihannoimistaan esikuvista. Jirissä on ripaus naistenmiestä, teräväkielistä maailmanmatkaajaa ja uhmakasta pikkupoikaa. Parikka kertoi omin sanoin, mistä hän on saanut inspiraationsa tulkitsemalleen hahmolle.

– En tiedä onks välttämättä sellasta esikuvaa Jirille, mutta Lassea näyttelee Timo Jurkka, niin hän on opettanut mua. Mä en ole näytellyt aikaisemmin, ja Timo opetti mua alusta asti tosi paljon. Häneltä mä oon saanut varmasti suurimman osan mun työkaluista näyttelemiseen liittyen.

Sarjan juonenkäänteistä vastaa joukko osaavia käsikirjoittajia. Joskus näyttelijätkin heittelevät ehdotuksia omille hahmoilleen. Annoimme Jirille vapaat kädet ideointiin.

– Mihinkään korkealle mä en sitä ainakaan laittais, kun mulla on ihan jäätävä korkean paikan kammo. Ja nythän se on pudonnut tosiaan parvekkeelta ja Jiri harrastaa seinäkiipeilyä, et sitä ei oo huomioitu. Mä ite harrastan jenkkifudista, niin jos se alkais pelaamaan amerikkalaista jalkapalloa. Se ois aika siistiä, pohdiskeli Parikka.

Nightmare – painajainen merellä -elokuvan päätähtenä nähdään Parikan kihlattu Sara Säkkinen, joka näyttelee Salatuissa elämissä Peppi Puolakka -hahmoa. Onnellisesti toisensa löytäneet näyttelijät asuvat tätä nykyä Espoossa. Parikka oli kuitenkin varsin vaitonainen parin yhteiselämästä.

– Mä en lähde mun yksityiselämää kommentoimaan mitenkään. Voin sanoa, että seurustelen, mutta ei siitä sen enempää.

”Salkkaritähti on uskottava näyttelijä”

Salatut elämät -sarja on saanut alusta asti palautetta puoleen jos toiseen, ja osa televisiota katsovasta yleisöstä tuomitseekin sen rankalla kädellä. Stara päätti koettaa kivellä jäätä ja kysellä nuorelta näyttelijälahjakkuudelta provokatiivisen kysymyksen. Onko Salkkari-tähti vakavasti otettava näyttelijä?

– Kyllä on. Vaikka se mielletäänkin saippuagenreen kuuluvaksi, niin nykyään kun sitä katsoo, kyllä se alkaa olemaan jo aika uskottavaa draamaa. Ja sitten kun miettii, keitä näyttelijöitä Salkkareissa on näytellyt, niin se on mun mielestä aika hyvä argumentti. Tälläkin hetkellä vakituisena on Jussi-palkittu näyttelijä ja sieltä on lähtenyt tyyppejä Jasper Pääkkösestä lähtien, Mikko Parikka toteaa jämäkästi.

Viihteellinen lähihistoria on osoittanut, että ennen pitkää nuoret Salkkari-tähdet ovat siirtyneet sarjasta uusille laitumille. Saku Salinia näytellyt Jasper Pääkkönen on hyvä esimerkki tähdestä, joka on onnistunut luomaan näyttävän elokuvauran sarjasta lähtemisensä jälkeen. Mikolla on mielessään erilaiset kuviot.

– Ensinnäkin mä mielellään jatkasin Salkkareissa eläkeikään asti, koska se on parasta mitä mä tiedän. Jos mun Salkkari-tie loppuu, niin miksei, kyllähän näytteleminen on tosi kivaa, mutta kyllä mä enemmän tähtään tonne opiskelupuolelle. Teologiseen ja uskonnon opettajaksi toivottavasti joskus valmistun.

Viime vuonna salskea näyttelijäuros nähtiin Tanssii tähtien kanssa -kilpailussa, jossa hän tanssi tanssinopettaja Katri Mäkisen aisaparina. Kilpailusta seitsemännessä pudotuksessa tippunut näyttelijä suhtautuu vieläkin kisaan ristiriitaisin tuntein. Hän jättää kuitenkin tulevaisuuden avoimeksi uusille ohjelmaprojekteille.

– En sano ikinä, että ei koskaan, koska mä olin sanonut tosta Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta, etten tohon ohjelmaan lähtis ikinä, ja siellähän mä sitten olin. Oli se sellanen kokemus, etten sellaiseen uudestaan lähtis. Oli se tosi kiva ja palkitseva, mutta ihan hirveen raskas. Vaikeita kysymyksiä, tuumaa Mikko Parikka Staralle haastattelun päätteeksi.