Nainen, tätä hyllyvät muotosi kertovat sinusta

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Bridget Jones -komediassa elokuvan samanniminen päätähti esittää naisten yhteisen huolenaiheen surkuttelemalla ”hyllyviä paikkojaan”. Yhtä lailla kuin monet viihdeformaatit edelleen kannustavat kurvikkaita sisaria laihduttamaan, useissa ohjelmissa ja elokuvissa on alettu myös korostaa itsensä hyväksymisen tärkeyttä.

Nyt uusin tutkimus paljastaa, mitä muhkea vatsa ja muodokkaat reidet itse asiassa kertovat naisesta ja hänen terveydentilastaan. Isoluiseksi itseään väittävät neitokaiset eivät ole väärässä, sillä geeniperimä vaikuttaa vartalonmuotoon. Tämä on kuitenkin asiantuntijoiden mukaan vain osa totuudesta, sillä elämäntyyli vaikuttaa asiaan.

– Väärät ruoat, hormonaalinen epätasapaino, stressi ja ympäristön myrkyt vaikuttavat siihen, mihin ihminen varastoi elimistönsä rasvan, kertoo Clean & Lean Diet -kirjan kirjoittaja James Duigan Daily Mail -sivustolle.

Ravintoterapeutti Vicki Edgsonin mukaan esimerkiksi pullea vatsa johtuu naisen stressistä. Ihminen tuottaa kireässä olotilassa kortisoli-hormonia, jonka johdosta rasva varastoituu hänen vatsanseudulleen. Yalen yliopiston tutkimuksen mukaan jopa hoikat naiset kärsivät stressaantuneina pömpöttävästä mahasta.

Paksut ja turvonneet pohkeet taas saattavat johtua väsymyksestä. Julkkisten kunto-ohjaajan Duiganin mukaan ne kertovat siitä, ettei ihminen ehdi nukkua tarpeeksi. Unen laatua voi parantaa välttämällä iltaisin liian rasvaisia ja sokerisia ruokia sekä turhaa veden juomista.

Mikäli neitokaisen rintaliivien alta pursuaa selkäpuolella hyllyvää ihoa, kertoo se asiantuntijoiden mielestä siitä, ettei hän pysty sulattamaan kaikkia syömiään hiilihydraatteja. Ravintoterapeutti Jason Camm ehdottaakin, että nainen jättäisi tuolloin valkoisen leivän, riisin ja pastan syömisen vähemmälle.

Pulleita poskiaan voivottelevan kauniimman sukupuolen edustajan kannattaa tarkistaa juomatottumuksiaan, sillä kasvoihin kerääntynyt rasva kertoo usein henkilön runsaasta alkoholin käytöstä. Diureetin ansiosta naisen keho kuivuu, mikä voi aiheuttaa turvotusta kasvoihin. Veden juontia maltillisesti lisäämällä ja kasvohieronnalla voi vähentää turvotusta.

Joidenkin naisten kiusana ovat tukevat reidet, mikä luokin heidän vartalolleen klassisen päärynämuodon. Reisiin kerääntyvä rasva on kuitenkin peräisin geeneistä, joten se harvemmin aiheutuu epäterveellisistä elämäntavoista. Muhkeita reisiä voi pyrkiä kiinteyttämään tehokkaalla ja säännöllisellä liikunnalla. Soijatuotteet voivat myös joskus vaikuttaa tähän kehonosaan turvottavasti, joten naisen kannattaa välttää niitä.