Tieteiselokuvista tulossa totta – tekstiviestit suoraan piilolinssiin

Digi · Tim Isokivi

Tekniikan kehittyessä monimutkaiset laitteet mahtuvat jatkuvasti yhä pienempään tilaan. Pian esimerkiksi viestien vastaanottamiseenkaan ei ehkä tarvitse enää puhelinta – ne voidaan nimittäin heijastaa näyttönä toimivalle piilolinssille.

Belgian Gentin yliopiston tutkijat ovat kehitelleet kaarevan muotoisen ja pyöreän LCD-näytön, jota käytettäisiin piilolinssin tavoin. Linssille voitaisiin langattoman tekniikan avulla lähettää tekstiä ja kuvia. Laite on vasta kehitysvaiheessa, mutta tutkijat uskovat, että laite voisi mullistaa viestintäteknologian.

Kuva: YouTube

– Suurin ongelma oli luoda äärimmäistä muotoiluprosessia kestävä erittäin ohut alusta. Lisäksi meidän täytyi tutkia käyttämiemme erittäin ohuden polymeerikalvojen vaikutusta kuvan sulavuuteen. Käyttämälle uudenlaisia johdepolymeerejä ja yhdistämällä ne pehmeään, kaarevaan kennoon, pystyimme kuitenkin luomaan uuden LCD-näytöllisen piilolinssin, projektin päätutkija Jelle De Smet kuvailee.

Uuden teknologian myötä koko piilolinssin pinta voisi heijastaa kuvia ja viestejä. Tutkijat ovat kiinnostuneita myös siitä, voisiko samaa tekniikkaa käyttää luomaan esimerkiksi aurinkolaseja, joiden tummuus vaihtelee auringonvalon määrän mukaan.