Tutkimus paljasti: Ihmisen heräämiseen kuluu 36 minuuttia

Lifestyle · Neea Jokinen

Aamu-uniset ihmiset vihaavat herätyskelloa. Monet osaavatkin käyttää esimerkiksi kännykkänsä herätyskellon torkku-toimintoa automaattisesti, kun inhottava aamupirinä alkaa soida. Nyt eräs tutkimus on selvittänyt, kuinka kauan ihmisen herääminen kestää.

The Sleep Clinic -yrityksen teettämän tutkimuksen mukaan syvästä unesta heräävä ihminen on täysin virkeä vasta 36 minuutin päästä silmien aukaisemisesta. 17 prosenttia tutkimukseen osallistuneista myönsi olevansa aamu-uninen. Tutkimuksessa selvisi, että herätyskellon ensimmäisen pirinän jälkeen ihmiset torkkuvat sängyssä vielä noin 14 minuutin ajan.

Kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista kertoi torkkuvansa mieluummin silloin, kun herätyskellossa soi jokin rauhoittava sävelmä. 73 prosenttia tutkimukseen osallistuneista puolestaan kertoi saavansa aamuherätykseen positiivisen tunnelman, jos herätyskellon äänenä toimii esimerkiksi linnun tai kukon laulu.

Britannialaisessa tutkimuksessa selvitettiin, että 66 prosenttia osallistuneista tuntevat motivaatiotasonsa olevan hyvin alhainen aamuherätyksen aikaan. 60 prosenttia tutkimukseen osallistuneista kertoi nukkuvansa talviaikaan huomattavasti enemmän pimeyden takia.

23 prosenttia puolestaan myönsi käyttäneensä unilääkkeitä työn aiheuttaman stressin takia. Tutkimuksessa selvitettiin myös, mitkä herätysäänet ovat ihmisille miellyttävimpiä. Kärkeen nousivat muun muassa linnun laulu, aaltojen kohina, tuulen tuiskut, pianonsoitto ja kirkon kellot.

– Aamun ensimmäisellä äänellä on suuri vaikutus loppupäivän olotilaamme. Joskus pelkkä herätyskellon ärsyttävä ääni voi pilata aamun, The Sleep Clinicin Dev Banerjee kommentoi The Daily Mail -sivustolle.