Lentomatkalle flunssassa? Lentoemäntä kertoo ohjeet korvakipuun

Matkailu · Stara.fi

Suomen talvi taittuu pikkuhiljaa kevääksi, mutta monet suuntaavat vielä pakkasta pakoon etelän lämpöön. Kauan suunniteltu loma voi kuitenkin saada ikävän alun, jos flunssa osuu kohdalle juuri ennen lentomatkaa.

Lentokoneen ilmanpaineen vaihtelut saattavat nimittäin aiheuttaa flunssaiselle matkaajalle pahoja korvakipuja ja jopa korvavaurioita. Limakalvojen turvotus häiritsee korvan ilmastointia, jolloin lentomatkasta saattaa tulla hyvinkin kivulias kokemus.

Korvakipu syntyy, kun ilmanpaine ei pääse välikorvassa tasaantumaan, vaan korvan ja ulkoilman välille aiheutuu paine-ero. Tärykalvon venyessä korvaan saattaa kivun lisäksi tulla verenpurkaumia tai tärykalvo voi jopa puhjeta.

Tukkeutuneita hengityselimiä kannattaakin yrittää lentomatkalla avata, jos lentäminen tuntuu korvissa ikävältä. Korvakipu on yleensä voimakkaimmillaan laskun aikana, jolloin ilmanpaine vaihtelee koneessa nopeasti. Suomalainen lentoemäntä paljasti Staralle viisi hyväksi havaittua keinoa, joiden avulla suuremmilta korvaongelmilta on lentomatkalla mahdollista välttyä.

1. Korvien avaaminen

Jos korvat menevät lennolla lukkoon, kannattaa niitä yrittää avata, jotta paine korvissa pääsee tasaantumaan. Tehokkain keino tähän on pitää sormilla kiinni nenästä ja puhaltaa suu kiinni painetta korvaan, jolloin korvat toivottavasti poksahtavat auki. Toimenpide kannattaa suorittaa varoen, sillä liian kovalla paineella puhaltaminen voi auttaa bakteereita pääsemään välikorvaan, jolloin seurauksena saattaa olla korvatulehdus. Myös pelkkä voimakas nieleskely ja suun aukominen voivat auttaa korvia aukeamaan.

2. Limakalvoja supistavat lääkkeet

Flunssaisen matkustajan kannattaa piipahtaa apteekkiin ennen lentomatkaa. Apteekista ilman reseptiä myytävät limakalvoja supistavat nenäsumutteet auttavat hengitysteitä aukeamaan. Erityisen herkkäkorvaisen flunssapotilaan kannattaa ennen lentoa käydä lääkärissä ja pyytää resepti vahvempiin limakalvoja supistaviin lääkkeisiin. Omia lääkkeitä kannattaa pitää lentomatkoilla aina mukana käsimatkatavaroissa, sillä lentohenkilökunnan lääkevarastoista ei yleensä löydy keittosuolaliuosta vahvempaa apua tukkeutuneeseen nenään.

3. Nenähuuhtelu

Kenties paras lääkkeetön menetelmä hengitysteiden aukaisemiseksi on nenäkannun avulla suoritettu nenähuuhtelu. Apteekeissa myytävän nenäkannun avulla lämpimään veteen sekoitettua keittosuolaliuosta valutetaan sierainten läpi, jolloin myös enimmät eritteet valuvat nenästä ulos. Nenäkannun käyttäminen onnistuu helposti myös lennolla lentokoneen vessassa, kunhan vain pyytää lentoemänniltä lämmintä vettä. Lentokoneen vessan hanoista tulevaa vettä ei kannata käyttää, sillä se ei ole puhdasta.

4. Kipulääke

Vaikka nousu ja lentomatka olisivatkin sujuneet kivuitta, voi laskeutumisvaihe tuntua hyvinkin ikävältä. Siksi kipulääkkeen ottaminen ennen laskua kannattaa. Kipulääke tulisi ottaa jo hyvissä ajoin ennen laskeutumista, jotta se ehtii vaikuttaa. Yleensä lentokone alkaa pudottaa lentokorkeuttaan noin 30 minuuttia ennen laskeutumisaikaa, jolloin ensimmäiset kivun merkit viimeistään ilmaantuvat.

5. Lentokorvatulpat

Apteekeissa myydään myös lentokorvatulppia, jotka tasaavat painetta korvissa ja saattavat siten helpottaa kipua. Lentokorvatulpat sopivat oloa helpottamaan myös ahtaista korvakäytävistä kärsiville lentomatkustajille. Lennolla ilmaantunut korvakipu helpottaa yleensä silloin, kun lentokoneen pyörät osuvat maahan. Jos kipu korvissa on ollut kova ja lennon jälkeen huomaa korvien olevan lukossa, kannattaa varmuuden vuoksi piipahtaa lääkärissä.