OMG, aikuiset eivät ymmärrä teinien tekstarikieltä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Teinit ovat kautta aikojen kitisseet siitä, että kukaan ei ymmärrä heitä. Nyt se on kirjaimellisesti totta, kun tutkimus osoittaa vanhempien ihmisten olevan täysin ulalla teinien käyttämän internetslangin ja tekstiviestikielen edessä.

Daily Mail paljastaa, että peräti 90 prosenttia lasten vanhemmista ja opettajista ei ymmärrä sanaakaan, mitä nuortet toisilleen chateissa ja tekstiviesteissä kirjoittelevat. Erilaiset internetslangista lähtöisin olevat lyhenteet ja kirjainyhdistelmät ovat luoneet sukupolvien välillä todellisen kielimuurin.

Asiantuntivat osoittavat huolestuneisuutensa vallalla olevasta kielitrendistä. Lapset käyttävät tekstiviestien kieltä jatkuvasti, eikä siitä päästä eroon. Kyseessä on sosiaalinen ilmiö. Jotta nuorten äidinkieli ei rappeutuisi kokonaan, tulisi koulujen ainakin unohtaa lyhenneslangin käyttö.

Iso-Britannian viestintävirasto kertoo, että 12 – 15-vuotiaat teinit lähettävät viikottain keskimäärin liki 200 tekstiviestiä, mikä on neljä kertaa enemmän kuin koko kansakunnan keskiarvo yhteensä. Viesteissä käytetty kieli on opettajien mukaan hiipinyt salakavalasti myös koulutehtävien vastauksiin.

Internet-slangin alkulähteenä pidetään internetin pikaviestinpalvelu IRC:tä, eli Internet Relay Chatia, josta lyhenteet levisivät pian keskustelupalstoille, chatteihin, tekstiviesteihin ja lopulta myös arkipäivän puhekieleen.

Tiedätkö nämä termit?

OMG = Oh my god (suom. herranjumala)WTF = What the fuck (mitä helvettiä)LOL = Laughing out loud (nauraa kovaäänisesti)Gr8 = Great (mahtavaa)TGIF = Thank God it’s Friday (luojan kiitos on perjantai)