Haastattelussa Ali Jahangiri

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Suomalaisen stand up -komiikan väriläiskä Ali Jahangiri valloittaa lämpimällä karismallaan. Tampereen Tomaatteja, Tomaatteja -festivaalien esiintymislavalla miehestä kuoriutui esille terävämpi huumoripuoli ja todellinen sananiekka, jolta ei jää sormi suuhun vitsiä kertoessa.

Tapasimme Alin paikallisessa hotellissa ja tiedustelimme miehen kuulumisia. Hyväntuulinen herra suostui raottamaan tarinaansa ja kertomaan, miten iranilaista syntyperää olevasta miehestä tuli mamu-vitsejä laukova koomikko. Alin tarina sinivalkoisissa maisemissa alkoi vuonna 1991, kun hän muutti Iranista Suomeen perheensä kanssa.

– Olin silloin kymmenen vanha, kun muutimme perheen kanssa. Mulla on pikkuveli, äiti ja isä. Muutettiin alkuun Saloon, sieltä Turkuun, Perniöön ja jossain vaiheessa päädyttiin Vantaalle, Ali kertoo Staralle.

– Kouluja kävin siihen asti, kunnes näin ensimmäisen kerran Suomessa stand up -komiikkaa, ja päätin, että tuota voisin kokeilla. Kokeilin, ja siitä se lähti, nauraa 31-vuotias mies.

– Vuoden 2005 kesällä menin ensimmäistä kertaa lavalle ja tein ihan muutaman keikan silloin. Sitten olin vuoden verran Japanissa, jolloin en tehnyt mitään. 2006 syksyllä tein taas tosi tiiviisti komiikkaa ja kiersin kaikki mahdolliset treeniklubit minne tahansa pääsin.

Autonkuljettajana keikkoja vastaan

Ali Jahangiri kertoo soitelleensa alussa muille stand up -alan taitajille ja pyytäneensä päästä heidän kanssaan keikalle. Vastalahjaksi Jahangiri lupasi toimia keikkakuskina.

– Teemu Vesterinen, Ismo Leikola… Aika monen kanssa mä tein sillä tavalla, että soitin niille ja ehdotin, et voinko tulla sun kanssa keikoille. Sanoin, että voin vaikka ajaa, jos saan viisi minuuttia aikaa jostain välistä, kertoi mies.

Supliikilta herrasmieheltä vaikuttava kauppatieteiden maisteri päätyi aikanaan myös Jari Sarasvuon leipiin. Hän työskenteli muutamia vuosia Sarasvuon perustaman Trainer’s House -valmennusyrityksen projektipäällikkönä.

– Vuonna 2007 menin Trainer’s Houseen töihin ja olin siellä vuoteen 2011 asti. Silloin en pystynyt tekemään stand up -komiikkaa, sillä työ vei suurimman osan ajasta.

– Jotkut ovat sanoneet mulle, että olen ollut luokan pelle. Mä olen aina käyttänyt huumoria selviytymiskeinona. Aikoinaan Jari Sarasvuokin itse asiassa sanoi mulle, että se on sellainen defenssi mulle, etten käsittele mitään asioita todellisesti, paljastaa koomikko.

– Nyt, kun tekee stand uppia, sitä pystyy hyödyntämään. Jos on joku asia, joka ärsyttää, vituttaa, on lähellä sydäntä tai ilostuttaa, niin siitä voi puhua lavalla.

”Kuka tilasi pizzan?”

Moni viihdealalle päätynyt puhuu usein sattuman johdatuksesta, jonka kautta henkilö on ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja saanut tärkeän, merkityksellisen tilaisuutensa. Tällainen tarina on myös Ali Jahangirillä, jonka stand up -unelman potkaisi alkuun kouluaikainen tuttu.

– Sattuman kautta olen päässyt lavalle. Näin luokkakaverin Tomi Walamiehen ja hän antoi mulle yhteystiedot On the Rocksiin. Ne laittoi viestiä ja menin käväisemään paikalla. Mulla oli viisi minuttia aikaa. Mulla on itse asiassa vieläkin se keikka tallella – kuten kaikki muutkin.

– Menin sinne, astuin lavalle ja aloitin keikan kysymällä ”Kuka tilasi pizzan?”. Kaikki oli silleen, että mitä vittua. Siitä se lähti. Siellä oli muutamia tyyppejä, joilla oli omia stand up -klubeja, ja ne pyysi mua käymään paikalla. Tutustuin muihin koomikoihin, sitä kautta se oikeastaan lähti, kertoi Jahangiri.

Tomaateilla iranilaistaustainen koomikko heitti varsin energisen ja sähäkän komediakeikan, jonka aikana hän sai yleisön nauramaan terävillä huomioillaan ajankohtaisista aiheista. Teemat ovat selkeät – miestä puhuttavat maahanmuutto, hullunkuriset ennakkoluulot ja suvaitsevaisuus.

– Kun aloitin, tein kaikennäköisistä aiheista, jotka oli mun mielestä hauskoja. Jossain vaiheessa mulle vaan tuli ajatus, että ehkä on helpompi vaan olla oma itsensä lavalla. Puhua asioista, jotka on lähellä sydäntä. Sellaisia juttuja, kuten maahanmuutto, ennakkoluulot – kun mä elän ja kohtaan niitä. Mun on helpompi sitten puhua niistä.

– Se energia, mistä se tulee, sitä en oikeastaan tiedä. Kaikki aina vittuilee siitä, että sä oot liian energinen. Se ehkä johtuu siitä, että mulla on joku piilevä ADHD, mistä lääkärit ei ole löytäneet lääkittäväksi, vitsailee koomikko.

”Menestyminen on suhteellinen asia”

Etnisten vähemmistöjen asiat ovat viime vuosina olleet enemmän pinnalla ja maahanmuuttajien oikeuksista puhutaan poliittisella kentällä rohkeammin. Onko suomalaisten suhtautuminen mamuihin siltikään muuttunut? Kysyimme aiheen asiantuntijalta.

– Sanotaan näin, että 90-luvun puolella, kun meitä ei ollut vielä kovinkaan paljoa, me oltiin enemmänkin eksoottisia. Porukka oli kiinnostuneita siitä, keitä me oltiin. Sit jossain vaiheessa se muuttui sillä tavalla, kun meitä oli enemmän ja enemmän, niin ei oltukaan enää niin eksoottisia. Tällä hetkellä ei ehkä oikein tiedetä, mikä on maahanmuuttajan asema suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Mun on helppo puhua näistä aiheista, koska ne on jatkuvasti ihmisten mietteissä. Televisiossa puhutaan jatkuvasti rasismista. En välttämättä koe suhtautumista niin vahvasti kuin joku ihminen, joka näyttää todellisuudessa tosi erilaiselta. Kun mä kävelen tuolla kadulla pipo päässä, niin ei ihmiset välttämättä huomaa, huomauttaa stand up -koomikko, ja kiistää samaan hengenvetoon väitteet omasta menestyksestään.

– Menestyminen on suhteellinen asia. Mullehan ei mikään riitä. Oman jutun pitää aina olla isompi ja parempi. Kun tein vuonna 2006 keikkaa, niin ihmiset tuli jo silloin sanomaan, että sä oot erilainen. Silloin he kiinnostuivat, koska näytin erilaiselta. Käytin sitä aika paljon hyväkseni, että olin eri näköinen. Ehkä se menestys johtuu nimenomaan siitä, että mun näköistä ihmistä ei ole ollut, joka tekee tämän tyyppistä juttua, pohtii Jahangiri.

Keikoillaan Jahangiri on kertonut monia humoristisia tarinoita suomalaisen ja maahanmuuttajan yhteentörmäyksistä, joista osa perustuu tosielämän ihmellisiin kohtaamisiin. Jutuista voi päätellä, että maahanmuuttajakin voi joskus ärsyyntyä suomalaiseen. Onko ärsyyntyminen aitoa?

– En sanoisi, että mua ärsyttäisi suomalaisissa mikään. Tällä hetkellä ehkä yksittäisissä ihmisissä ärsyttää eniten asiat. Mä olen tämän kulttuurin kasvatti. Mulla on enemmän suomalaisia maneereja ja tapoja ajatella kuin esimerkiksi iranilaisia.

– Mulla on myös enemmän suomalaisia kuin maahanmuuttajakavereita. Ei oikeastaan ole sellaista asiaa, mikä ärsyttäisi. Mutta jos sä viittaat siihen, mitä tapahtuu poliittisesti ja minkälainen tunnelma on maahanmuuton suhteen, niin mua ehkä eniten ärsyttää se, ettei kentällä ole puhumassa niistä asioista ketään sellaista, joka itse kokee ne. Se on sellainen asia, joka tällä hetkellä sieltä puuttuu.

”Ei mitään annettavaa politiikalle”

Itsestään mies ei kuitenkaan suunnittele maahanmuuttoasioiden poliittista puolestapuhujaa. Vielä ei tosin ole Alin mukaan tullut paljoa kosiskeluakaan asian tiimoilta.

– Mä koen, että mulla ei ole tällä hetkellä politiikalle mitään annettavaa, kun mun suurin saavutus on näin 31-vuotiaana ollut Viidakon tähtösten juontaminen, tokaisee mies pilke silmäkulmassa.

Viidakon tähtöset -realitysarja alkaa 11. huhtikuuta Subilla. Sarjan toinen tuotantokausi aikoo päihittää ensimmäisen dramaattisuudessaan. Thaimaan viidakkoon lähtevät seikkailemaan muun muassa Minna Sara, Anna Strömberg, Leina Ogihara, Susanna Indrén ja Katri Sorsa.

Aikaisemmasta poiketen seikkailuohjelmassa nähdään tällä kertaa myös mieskilpailija, Big Brother -ohjelmastakin tuttu Niko Saarinen. Näin juontaja Ali Jahangiri kuvaa vauhdikkaasti mennyttä kuvausaikaa.

– Katsojille voin luvata, että kilpailut ovat huomattavasti haastavampia ja äklömpiä. Ötököitä, syömistehtäviä ja ryömimistehtäviä – kuitenkin sillä asenteella, että tehdään viihdettä. Jos olette nähneet niitä mainoksia, niin meillä on tällä kertaa yhdeksän naista ja Niko, aloittaa Ali.

– Olin tosi iloinen, että Niko lähti sarjaan mukaan. Siinä vaiheessa, kun sain tietää ketkä siinä on mukana, mulle tuli sellainen fiilis, että Niko tulee olemaan yksi kantavista voimista tässä kilpailussa. Ja itse asiassa niin kävi. Siellä oli monta erinomaista ihmistä, ja Niko oli yksi heidän joukossaan.

Omassa julkkisblogissaan itseään sarjan kiintiöhomoksi tituleerannut Saarinen muistetaan muun muassa Big Brother -ohjelmasta ja television chat-juontajana. Ottaako Niko paikkansa kukkona kanalaumassa, vai muuntautuuko mies ”yhdeksi tytöistä”?

– Räiskyvyyttä siellä porukassa on aika paljon. Ei mulla itselleni tullut sellaista oloa, että Niko olisi ollut yksi tytöistä. Niko oli Niko. Meillä oli yhdeksän viidakon tähtöstä ja Niko. Se oli kyllä hauskaa, vastaa Ali.

”Eihän Alilla ole edes kymmentä tarinaa kerrottavana”

Juontamansa realityohjelman lisäksi Jahangirin ääntä voi kuulla myös radiossa. Yle Puhe -kanavalla mies keskustelee torstai-iltapäivisin juontajaparinsa Abdirahim Husseinin kanssa ajankohtaisista aiheista.

– Yle Puheella on Ali ja Husu joka torstaisin kello 13.00. Meillä on tunnin suora lähetys, ei mainoksia tai musiikkia. Päästään puhumaan asiaa. Meillä on ollut hauskaa Husun kanssa, kertoo Ali ja antaa seuraavaksi bongausvinkin komiikannälkäiselle yleisölle.

– Keskiviikkoisin On the Rocksissa väännetään uusia juttuja ja siellä näkee koomikkoja uransa eri vaiheilta. Siellä on aloittelijoita ja ihan kokeneempiakin. Komiikka on se, mihin panostan täysillä.

Jahangirin pitkäaikainen unelma on täyttymässä, sillä syksyllä mies pääsee tekemään vihdoin kauan odottamiaan soolokeikkoja. Komediakiertue on saanut nimensä itämaisen teeman mukaisesti, ja Alin mukaan se kertoo jotain esiintyjästä itsestään.

– Syksyllä tulen tekemään soolokeikkaa sellaisella nimellä kuin Ali Jahangiri ja tuhat ja yksi sanaa. Se on tuhat ja yksi sanaa, kun halusin sen olevan jotain aitoa mun elämästä, pohjustaa mies.

– Äiti ehdotti, että jos se olisi Ali Jahangiri ja lentävä matto. Olin silleen, että ei… Pikkuveli ehdotti, että jos se olisi Ali Jahangiri ja tuhat ja yksi tarinaa. Vaimo sanoi siihen, että eihän Alilla ole edes kymmentä tarinaa kerrottavana. Kysyin häneltä, että mitä hän sitten ehdottaa. Hän sanoi, että jos ottaa mun suomen kielen taidon huomioon, niin mulla on tuhat ja yksi sanaa. Sitä kautta se nimikin tuli, kertoo koomikko.

– Se on 90-minuuttinen show, jossa puran osittain samoja aiheita kuin nytkin. Tuon enemmän omaa itseäni esille. Kerron lisää lapsuudestani ja suhteesta vanhempiini. Se on hyvä. Puhun myös jonkin verran siitä, miten kaikki on johtanut tähän.

– Sovittuna on esitykset Poriin, Ouluun ja muutamaan muuhun paikkaan. Tarkoitus olisi myös tulla Tampereelle. Pitäisi vain löytää esitykselle paikka, missä se pidetään. Toivottavasti pääsen tulemaan, kommentoi Ali Jahangiri Staralle haastattelun päätteeksi.

Anna Poikkimäki