Facebook voi aiheuttaa psyykkisiä häiriöitä ja harhoja

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Maailman suurin yhteisömedia Facebook voi muiden sosiaalisten medioiden tavoin ajaa käyttäjänsä hulluksi. Tel Avivin yliopiston tutkijat ovat huomanneet potilaissaan psyykkisiä oireita internetriippuvuuteen ja heidän virtuaalisiin ihmissuhteisiinsa liittyen.

Vaikka kaikki tutkimukseen osallistuneet henkilöt kärsivät myös yksinäisyydestä, ei heistä kukaan ollut aiemmin joutunut psykoosiin tai sortunut lääkkeiden väärinkäyttöön. Tutkimusta johtaneen tohtori Uri Nitzan mukaan tietokonekommunikoinnilla on suuri rooli uusien mielenterveyssairauksien toteamisessa, määrittämisessä ja nimeämisessä.

Tutkimukseen osallistuneet pitivät yhteyttä toiseen ihmiseen Facebookin chatin avulla. Vaikka internetin kautta hoidetuilla ihmissuhteilla oli yleensä ensialkuun positiivinen kaiku, muuttuivat ne ajan myötä tunteita satuttaviksi ja pettäviksi. Tohtorin mukaan tietokonekommunikointiin pystyttiin liittämään psykoottisia oireita, harhaluuloja, ahdistuneisuutta ja sekavuutta. Oireita pystyttiin kuitenkin hillitsemään oikeanlaisella hoidolla.

Internetissä käytävistä keskusteluista puuttuu usein normaaleihin keskusteluihin liittyvät kehon ja vartalon välittämät viestit ja usein keskustelukumppanista voi helposti idealisoida ihailemansa kaltaisen henkilön ilman, että tapaa häntä kasvotusten. Tutkimustulos julkaistiin Israel Journal and Psychiatry and Related Sciences -julkaisussa.