Voiko exän kanssa pysyä ystävänä eron jälkeen?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Elämme 2000-luvun toista vuosikymmentä ja paljon on aika muuttunut niistä ajoista, kun avioliitot olivat saman säädyn kanssa järjestettyjä ja niissä kitkuteltiin väkipakolla kuolemaan saakka.

Nykyisin ei ole syntiä vaihtaa puolisoaan esimerkiksi tilanteessa, jossa entinen suhde rakoilee ja on rakkautta vailla. Etenkin jos uusi ja aidompi rakkaus odottaa nurkan takana ottajaansa.

Mikäli kumppanit näkevät eron syyt yhtä selkeästi, lienee molemmille myös helpompaa päästä omilla tahoillaan sujuvasti eteenpäin ja pitää entiseen kumppaniin yhteyttä vain ystävämielessä. Hyvin moni asia vaikuttaa siihen, onko auvoisa kaverisuhde exään edes mahdollista.

Female Firstille ystävyyssuhteestaan kertonut entinen aviopari paljasti eronneensa rakkauden kuoltua heidän suhteestaan. He yksinkertaisesti kasvoivat erilleen, vaikka olivat vuosia yhdessä. Pari päätti molempien parhaaksi jatkaa yhteydenpitoa pelkkinä ystävinä.

Mikäli pariskunnalla on lapsia ennen eroaan, on jälkikasvun kannalta parempi jatkaa yhteydenpitoa sovussa ilman kaunoja ja katkeruuksia, ja molemmille vanhemmille kuuluvat lapset sopeutuvat tilanteeseen paremmin. Tällöin aikuisten on ymmärrettävä eron syyt realistisesti ja jatkettava rohkeasti elämäänsä eteenpäin omilla tahoillaan.

Mikäli suhde on päättynyt kivuliaasti ja aiheuttanut tuskaa, ei ystävyyteen yleensä ole sijaa. Ystävyyttä ei synny silloinkaan, jos toinen osapuolista ei yksinkertaisesti pääse erosta yli, vaikka yleensä aika parantaa haavat ja tilanteen voi nähdä kauempaa uudesta näkökulmasta. Entisen kumppanin kanssa solmittava ystävyyssuhde ei ole silti sulaa mahdottomuutta, vaan erotilanteen rauhoituttua saattavat entiset rakastavaiset päätyä kavereiksi – joskus jopa vuosia myöhemmin.