Univelalla yllättävä seuraus – vaikuttaa pettämiseen!

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Pettäminen on yksi yleisimmistä syistä, miksi parisuhteet loppuvat ennen aikojaan. Nyt tutkijat ovat löytäneet erään fysiologisen yhtäläisyyden niiden ihmisten kesken, jotka ovat sortuneet pettämään kumppaniaan. Kyseessä on yllättävän yleinen terveydentila.

Tutkijoiden mukaan univaje nimittäin lisää ihmisten todennäköisyyttä pettää kumppaniaan. Tutkimustulosten mukaan univaje vaikuttaa huomattavasti aivojen itsekontrollia säätelevään osaan. Tämä taas voi johtaa joihinkin erittäin huonoihin päätöksiin, Harvard Business Review -lehti kertoo.

Aivojen etuotsalohkon kuori säätelee itsehillintäämme glukoosin voimin. Univaje taas vähentää glukoosia aivoissamme, jonka seurauksena itsehillintämme voi pettää muita hetkiä herkemmin. Itsehillinnällä ja pettämisellä taas on tunnetusti selkeä yhteys.

Asiaa tutkinut Christopher Barnes selittää lehdessä, kuinka jopa alle puoli tuntia tarvitusta unimäärästä vajaaksi jäänyt lepo voi johtaa huonoon itsehillintään ja sitäkin huonompiin päätöksiin.