Itsestä puhuminen aiheuttaa mielihyvää – samanlaista kuin seksi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Harvardin yliopiston kognitiivista sosiologiaa ja tunteisiin vaikuttavaa neurotiedettä tutkiva laboratorio on toteuttanut tutkimuksen, jossa etsittiin vastausta siihen, miksi ihmiset pitävät niin paljon omasta äänestään. Ihmiset nimittäin puhuvat itsestään 40 prosenttia ajastaan.

Tutkijat pyysivät 195 vapaaehtoista kertomaan itsestään, mielipiteistään ja ominaisuuksistaan. Samalla mitattiin osallistujien verenpainetta ja aivojen käyttäytymistä, ja verrattiin tuloksia tilanteeseen, jossa vapaaehtoinen puhui muista ihmisistä.

Yliopiston tekemien testien mukaan ihmisen aivot tuottavat itsestään puhumisen aikana samoja kemikaaleja kuin seksin aikana. Kyseinen reaktio motivoikin monia puhumaan henkilökohtaisista asioistaan enemmän, koska se vapautti aivoihin enemmän dopamiinia, eli mielihyvää aiheuttavaa keskushermoston välittäjäainetta.

Daily Mailin mukaan tutkimustulos tarkoittaa sitä, että itsestään puhuminen aiheuttaa samoja tuntemuksia kuin kokaiinin nauttiminen tai suklaan syöminen. Tutkimisen arvoista olisi myös se, mitä tuntemuksia kuuntelijapuolelle omista asioistaan jauhaminen aiheuttaa.