Tutkija: ”Suosituksi itsensä luulevat lapset kiusaavat vähemmän”

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Kiusaaminen on ongelma, johon suhtaudutaan oppilaitoksissa ymmärrettävällä vakavuudella. Nyt Michiganin yliopiston tutkijat ovat saaneet uutta tietoa siitä, minkälaisista oppilaista kehkeytyy todennäköisimmin kiusaajia.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan lapset, jotka uskovat olevansa suosittuja, sortuvat epätodennäköisemmin kiusaamiseen. Sillä ei ole väliä, onko lapsi todellisuudessa suosittu, vai kuvitteleeko hän vain niin, Daily Mail kertoo.

Asiantuntijoiden mukaan ilmiö johtuu siitä, että ne jotka ajattelevat olevansa suosittuja, ajattelevat myös että heidän käytöstään seurataan enemmän. Tämä saa heidät käyttäytymään paremmin.

Ilmiö saattaa myös selittyä sillä, että ne oppilaat jotka uskovat olevansa suosittuja käyttäytyvät yleisesti hyvin ja ovat kilttejä lapsia, jotka uskovat olevansa kaikkien kavereita. Tutkimuksessa tarkkailtiin 421 alakoululaista.

– Mitä enemmän lapset yliarvioivat suosionsa, sitä vähemmän he osoittivat aggressivisuutta, professori Jennifer Watling Neal Michiganin yliopistosta selittää.