Haastattelussa Sini Sabotage

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Sini Sabotage on tällä hetkellä kuuma nimi monien huulilla. Suomessa on tuskin yhtään henkilöä, joka on voinut välttyä kuulemasta neitokaisen Levikset repee -hittiä. Kappaleen sanoitukset ehtivät jo herättää kohua monitulkintaisuudellaan.

Vaikka 27-vuotias Sini-Maria Makkonen on vasta rap-uransa alussa eikä esikoisalbumikaan ole vielä tullut ulos, on hänet jo valittu Idolsin seitsemännen tuotantokauden tuomariksi. Jotain merkittävän valovoimaista hänessä siis täytyy olla.

Stara päätti ottaa asiasta selvää, ja tapasi persoonallisen näköisen kaunottaren Blockfesteilla. Huippusuositussa hiphop-tapahtumassa Tampereella naisräppäri laittoi viimein pisteen sairastelusta johtuneelle pitkälle keikkatauolle ja tarjosi JVG:n kanssa festariyleisölle energisen show’n.

– Mulla oli heinäkuun alussa angiina, enkä kerinnyt sitä keikkojen takia hoitamaan kunnolla pois, niin se sitten vähän kostautui. Kyllä sen vieläkin äänestä kuulee, että ihan keikkakestoisia tässä ei vielä olla. Hyvin esiintyminen kuitenkin meni, kertoi Sini Staralle.

– Mulle oli tosi tärkeää, että pääsin Blockfesteille. Se on kuitenkin kesän kohokohta – tänne oltais tultu vaikka pää kainalossa!

Blockfestin keikka teki kuitenkin tehtävänsä. Sen jälkeen levy-yhtiö nimittäin tiedotti, että Sini Sabotagen syyskuun ja lokakuun keikat joudutaan perumaan, jotta suosikkiartisti saisi äänensä varmasti kuntoon. Idolsin tuomaroinnit hän kuitenkin hoitaa sovitusti.

”En ajatellut, että kukaan kuulisi sitä”

Tuusulan lahja Suomen rap-taivaalle erottui räppifestareiden backstagella edukseen, sillä hän oli tällä kertaa ainoa hiphoppareiden kesän päättäjäisbileissä esiintynyt naisartisti. Neitokaisia ei tosin suomiräpin parissa muutenkaan liiemmälti näy.

– Kyllä se näyttäisi siltä, kun kattoo tuota meininkiä, että tarvetta mimmille on ollut. Siinä mielessä on ollut tosi hienoa olla se tyyppi, joka tässä asiassa lyö itsensä läpi, Sini Sabotage totesi Staralle.

– Mulla on siinä mielessä hyvä tilanne, kun olen ollut muun muassa Brädin DJ:nä, että olen pyörinyt täällä jo monta vuotta. En koe hirveesti sellaista, että tämä kerta erottuu esimerkiksi muista mun Blockfesteistä. Mikä on tavallaan hyvä, kun lavalla oloakaan ei osaa jännittää. Olin jo viime kesänä JVG:n kanssa fiittaamassa. Asiat ovat menneet paremmin kuin hyvin.

Jaakko Salovaaran ja DJ PP:n kanssa yhteistyössä tehty Levikset repee -kappale julkaistiin 19. huhtikuuta. Sittemmin hittibiisin musiikkivideota on katsottu YouTube-palvelussa lähes kolme miljoonaa kertaa.

Kohuiltakaan kappale ei ole voinut välttyä, sillä kuulijat ovat hämmästelleet kappaleen ronskeja ja kaksimieliseksi tulkittuja lyriikoita. Eräissä nettikeskusteluissa väitettiin muun muassa, että kappaleessa esiintyvä termi ”puhua etelää” viittaa rohkeaan seksuaaliseen kanssa käymiseen.

Tämän väitteen Sabotage on kuitenkin kiistänyt, eikä hän ole omien sanojensa mukaan halunnut tuoda biisin minkäänlaista eroottista ulottuvuutta. Rap-neidon mukaan kappale kertookin todellisuudessa hulivilimiehen lassoamisesta.

– Me oltiin tehty Levikset jo viime vuoden puolella. Me tykättiin siitä tosi paljon ja mietittiin ekaa sinkkua. En tiedä miten se loppupeleissä kääntyi niihin Leviksiin, mutta se päätettiin. Ei meistä kukaan olisi voinut odottaa, että se lähtee tuolla tavalla. Se oli kaikille iso yllätys – mut tosi hyvällä tavalla.

– Kun tein sitä biisiä, niin en ajatellut, että kukaan kuulisi sitä. Mä vaan tein biisin. En ajatellut, että joutuisin jossain vaiheessa alkaa selittelemään sitä, että mitä mikäkin juttu meinaa. Kun teet musaa, niin sehän on vaan sun omaa ajatusmaailmaa.

– Eikä niitä juttuja yleensä tarvitse selitellä. Toisaalta se on tosi hyvä, sillä ei tosta biisistä olisi välttämättä tullut tuollainen, jos mä olisin tiennyt, että se lähtee tuolla tavalla. Siinä mielessä olen iloinen yllätyksestä. Olisi voinut muuten tulla joku tosi mälsä juttu.

– Nyt on tullut paljon nuoria faneja, mutta kyllä mä silti pyrin pitämään musiikin sanoitukset sellaisina, että niissä pysyy oma ajatusmaailma. Toivon, että kun teen tuon levyn loppuun, ei tarvi kelata, että tuolla on joku 12-vuotias Kaisa jossain ja mitähän se ajattelee biiseistä. Pääasiassa haluan kirjoittaa omasta elämästä käsin, enkä halua sensuroida liikaa siksi, että nuoria mimmejä ja kundeja kuuluu faneihin.

”Vihaposti on ollut todella minimaalista”

Lehdistössä on ehditty jo uutisoida Sinin saaneen vihapostia iäkkäämmiltä miehiltä. Pyysimme räppäriä kertomaan asiasta rohkeasti lisää.

– No, se oli vähän taas sellainen tuulesta temmattu läppä. Olen ollut siinä mielessä tosi onnekas, että vihaposti on ollut todella minimaalista. Kun 09-kappale tuli, niin silloin se oli aika 50/50. Mut tuo juttu oli siinä mielessä hassu, kun olen itse asiassa saanut kaksi viestiä keski-ikäisiltä miehiltä, jotka eivät ole diggailleet meininkiä.

– Jos niitä olisi tullut kymmenen, niin ymmärtäisin sen lööpin aiheen. Nuo kaksi ehkä menee jonkun mielenhäiriön piikkiin. Siinä oltiin vähän revitelty enemmän kuin mitä asian laita olikaan. Niitä kahta viestiä lukuunottamatta kaikki on ollut positiivista, virnisteli artisti.

Sinkkuna viihtyvä Sabotage on herättänyt huomiota eräänlaisena tyylitaiturina. Tumma tyvikasvu vaalennetuissa kutreissa on kiehtova tavaramerkki, kuten paksut tummat kulmakarvat. Pukeutumisessaan Sini osaa olla sekä yllättävä, seksikäs että sopivasti poikamainen.

– Siinä mielessä koen olevani tomboy, että teen nyt duunia kymmenen äijän kanssa, ja sitä ennen olen tehnyt myös. Tämä meikäläisen työporukka on vähän miesvoittoista. Jos en olisi poikatyttö, niin en varmaan olisi tässä! Nauroi Sini tarttuvasti.

– Olen tullut hommiin sillä asenteella, että haluan olla paras suomenkielinen räppäri, enkä muijaräppäri. Kundien kanssa kilpailu ei pelota. Iggy Azalea tekee hyvää duunia ja Rye Rye on kans tosi hyvä. Mut toivoisin, että naisräppäreita voisi olla myös enemmän. Nyt eletään sellaisia aikoja, että niitä alkaa tulemaan.

”Suosio tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta”

Syksyllä Sini tulee olemaan entistä enemmän esillä, sillä naisräppäri valloittaa uuden Idols-kauden tuomarina. Makkonen on päässyt kovaan seuraan, sillä hänen lisäkseen tuomaristossa nähdään rokkimiehet Jone Nikula, Lauri Ylönen ja Jussi 69. Makkosen valinta yllätti monet.

– Se oli myös minulle yllätys. Kun Warnerilta tuli puhelu, että sua on pyydetty tällaiseen. Olin tottakai itsekin silleen, että mitä helvettiä täällä tapahtuu?! Siinä on kuitenkin kyse mun musiikillisista mielipiteistä, niin kieltäytyminen olisi ollut todella hankalaa.

– Mietin asiaa pitkään, mutta samalla oli se fiilis, että harmittaisi todella paljon, jos en tekisi sitä. Aina noita laulukilpailuformaatteja katsellessa olen miettinyt, että olisikohan musta tuohon. Kun mahdollisuus tuli, niin ei pystynyt millään kieltäytymään, kommentoi neito ja selvensi tämänhetkistä tilannetta.

– Koelaulut on käyty jo läpi. Mua vähän jännitti, kun näitä samantyylisiä formaatteja on Suomessa niin paljon, että miten jengi oikein lähtee mukaan. Kyllä sieltä uusi sukupolvi selkeästi lyö läpi. Paljon nuorta jengiä, persoonallisia ja lahjakkaita 16 – 18-vuotiaita. Olen tällä hetkellä kiitollinen, että pääsen seuraamaan heidän taivaltaan.

– Mulle on tuo kaikki auennut ihan hetki sitten, joten tiedän tasan tarkkaan, mitä se pyöritys on. Ehkä siihen voi tavallaan antaa tietynlaista ohjeistustakin, että mitä se tulee olemaan. Vaikka mä olen tehnyt kymmenisen vuotta jo musaa ja olen aina pyrkinyt tähän pisteeseen, niin en olisi kuitenkaan osannut kuvitella, mitä tämä tulee olemaan.

– Olen tehnyt JVG:n kanssa pitkään juttuja ja katsonut niiden meininkiä. Niilläkin se lähti kuin hauki rannasta. Siltikään suosiota ei pysty mitenkään tajuamaan, se tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta, summasi Sini Sabotage Staralle.

Teksti: Anna Poikkimäki