Näin paperilennokki pysyy ilmassa loputtomiin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Paperilennokkiin voi kirjoittaa esimerkiksi salaisen rakkauskirjeen, ja sitten tekeleen voi heittää luokkahuoneen poikki ihastuksensa selkään. Moni paperista lentokoneita valmistava tietää, että lennokin matka on yleensä kovin lyhyt, ja se liitelee muutamassa sekunnissa maahan.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Nyt ViralVideoLab näyttää mallia ikuisesti liitävästä paperilennokista. Vekotin tehdään normaalisti paperista, ja YouTube-videolla näytetään seikkaperäiset ohjeet oikeaoppiseen taittelemiseen. Sen jälkeen pääosaan nousee termiikki.

Videon kuvaaja toteuttaa lennokin kaartelun keinotekoisen termiikin avulla, ja hän suorittaa kokeen keittiössä lieden päällä. Kun kuumalta liedeltä kohoaa ympäröivää ilmaa lämpimämpää ilmamassaa, syntyy termiikki, jossa lämmin ilma laajenee ja kevenee. Siten paperilennokki pysyy nousevaan ilmavirtaukseen osuessaan ilmassa niin kauan, kun liedet ovat päällä ja synnyttävät termiikkejä.