Musta Barbaari: ”Tarvitsemme tukea elääksemme”

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Yksi syksyn kuumimmista hiteistä on räppäritulokas Mustan Barbaarin esikoissingle, jossa hän riimittelee suomalaisesta sosiaalituesta ”Mä käyn sossus enkä puurra hies, mul on jo vaikein duuni Suomes, mä oon musta mies”.

Ironiset, provosoivat sanat on suurimmaksi osaksi ymmärretty huumorina. Artisti itse kommentoi sanoitustaan Staran haastattelussa.

– Siitä tulee se ironia, koska kukaan ei ole koskaan aikaisemmin sanonut noin. Me etniset vähemmistöt saamme kuulla dissausta siitä, että käytämme vain toimeentulotukea hyväksemme. Heitettiin siitä läppää, ja myönnettiin asia, Musta Barbaari kertoi ja vakavoitui.

– Asiahan on niin, että tarvitsemme tukea elääksemme, mutta se ei tarkoita sitä, ettemmekö etsisi töitä. Niitä on vähän vaikeampi saada kielimuurin takia. Kielen opiskeluun menee vuosia. Siinä ajassa pitää hyödyntää tukia, jotta pärjää. Tilanne on hyvä, kun pystyt sujuvasti puhumaan Suomea, ja joku työnantaja kykenee katsomaan sua ennakkoluulottomasti.

– Uskaltaisin väittää, että se on isoin syy sille, miksi maahanmuuttajien toimeentulotukiprosentti on niin iso. Kuka tahansa työnantaja voisi tulla Itä-Helsinkiin kysymään työttömiltä maahanmuuttajilta, että haluaisiko ne varastotyöhön. Kaikki sanoisi joo! Ja ne paiskii töitä.