28 kuollut jättiläisherhiläisten iskuissa

Ohhoh! · Tim Isokivi

Ampiaiset ja herhiläiset ovat kesäisin ikävä maanvaiva monille suomalaisille. Paikalliset ampiaislajit edustavat kuitenkin onneksi melkoista höyhensarjaa siihen verrattuna millaisia tappajaherhiläisiä Kiinassa tavataan.

Vespa Mandarinia, eli Aasian jättiherjiläinen, -nimiseen alalajiin kuuluvat aggressiiviset herhiläiset ovat yleistyneet Aasiassa, ja ne ovat The Guardian -lehden mukaan aiheuttaneet Kiinassa pistoksillaan jopa 28 ihmisen kuoleman ja satoja loukkaantumisia.

Herhiläislajin myrkky saattaa aiheuttaa ihmiselle äkillisen hengenvaarallisen allergiareaktion ja munuaisten vajaatoimintaa. Niiden väitetään jahdanneen ihmisiä satojen metrien verran ja pistäneet uhreja jopa 200 kertaa.

Internetissä on levinnyt kauhua herättänyt kuva, joka osoittaa neulanterävillä pistimillä varustettujen Aasian jättiherhiläisten kuningattarien kasvavan jopa lähes puolikkaan kämmenen pituisiksi. Myöskään lajin tavanomaiset edustajat eivät jää kauas tästä. Niiden pistimet voivat olla jopa kuuden millimetrin pituisia.

Jättiherhiläiset ovat levittäneet kauhua erityisesti Shaanxin maakunnassa. Paikalliset viranomaiset ovat kehoittaneet ihmisiä olemaan varuillaan erityisesti metsissä liikkuessaan. Shaanxin maakunnan metsäosaston mukaan lajin viimeaikaisen yleistymisen epäillään johtuvan lämpötilojen noususta ilmastonmuutoksen myötä.