Yhdysvaltojen armeija oli räjäyttää ydinaseen Kuussa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Maailman ensimmäinen kuukävely suoritettiin heinäkuussa vuonna 1969, kun Apollo 11 -lennon miehistö laskeutui Kuun pinnalle. Tämä olisi saattanut jäädä tekemättä, jos Yhdysvallat olisi toteuttanut vuonna 1958 laatimansa salasuunnitelman.

Yhdysvaltojen armeija käynnisti 50-luvulla operaation nimeltään A Study of Lunar Research Flights, jota kutsuttiin myös Project A-119 -nimellä. CNN:n mukaan huippusalaisen projektin tarkoituksena oli räjäyttää ydinpommi Kuun kamaralla. Hankkeessa mukana ollut fyysikko Leonard Reiffel on nyt 85-vuotiaana kertonut, että mahtipontisen kokeen pääasiallisena tarkoituksena oli luoda mielikuva, jonka mukaan myös Yhdysvallat hallitsee avaruutta.

Projekti käynnistyi Neuvostoliiton laukaiseman Sputnik 1 -avaruussatelliitin varjossa. Yhdysvaltalaiset pelkäsivät, että vuonna 1957 avaruuteen laukaistu neuvostoliittolaisten tekokuu romuttaisi Yhdysvaltojen mahdin. Toisin sanoen Project A-119 oli tieteen nimissä toteutettu hanke, jonka perimmäiset syyt löytyivät politiikan syövereistä.

Samaan projektiin liittyi teoria, jonka mukaan Kuussa olevat ydinkärjet suojaisivat Yhdysvaltoja myös silloin, jos Neuvostoliitto tuhoaisi Maan päällä olevan arsenaalin. Kuussa käytävää sotaa suunniteltiin aidosti. Ensin Yhdysvaltojen armeijan olisi pitänyt testata, minkälaista tuhoa ydinpommi tekee Kuun pinnalle.

Reiffelin mukaan testiräjähdykset eivät olisi loppujen lopuksi näkyneet Maahan edes sen aikaisilla teleskoopeilla. Projekti kuitenkin hylättiin seuraavana vuonna 1959, koska yhdysvaltalaiset eivät tahtoneet ottaa vastuuta mahdollisesta Maahan ulottuvasta radioaktiivisesta säteilystä. Suunnitelman raportit hautautuivat näihin päiviin saakka Pentagonin arkistoihin.