Manaaja-elokuva perustuu tositapahtumiin – pastori varoitti ihmisiä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vuonna 1973 julkaistu elokuva Manaaja, eli The Exorcist, lukeutuu kaikkien aikojen tunnetuimpiin kauhuelokuviin. Nuoren tytön riivauksesta kertovaa elokuvaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen pelottavimmista. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, että elokuva on saanut innoituksensa väitetyistä tositapahtumista.

Peter Blattyn Manaaja-romaani ja siihen perustuva elokuva perustuvat osittain vuoden 1949 manaustapaukseen, jossa pappien väitettiin ajaneen demonin pois nuoresta pojasta. Joukko jesuiittayhteisön jäseniä, opiskelijoita ja kauhufaneja kokoontui tiistaina 29. lokakuuta, sopivasti Halloweenin alla, kuuntelemaan kuinka tutkijat ja eri alojen asiantuntijat keskustelivat tapauksesta Yhdysvaltain St. Louisin yliopistossa.

Tapahtumassa oli vierailemassa Thomas Allen, joka kirjoitti vuonna 1993 manaustapaukseen paneutuvan kirjan. Hänen mukaansa on mahdotonta sanoa, kärsikö ainoastaan ”Robbiena” tunnettu washingtonilaispoika todellisesta demonin riivauksesta vai esimerkiksi mielenterveysongelmista. Tapahtumassa mukana ollut pastori Paul Stark sen sijaan uskoo vahvasti demonisilla voimilla olleen näppinsä pelissä tapahtumissa.

– Jos Paholainen voi uskotella meille, ettei häntä ole olemassa, on koko taistelu menetetty, pastori Stark varoitti.

Vuoden 1949 manausoperaatiota johti katolinen pappi William Bowdern. Hän vakuutti tapauksen olleen aito, mutta ei mielellään puhunut siitä. Sen sijaan pappia avustanut pastori Walter Halloran kertoi kirjailija Thomas Allenille tapahtumista varsin avoimesti ennen kuolemaansa.

– Halloran puhui vähemmän itse rituaalista, enemmän pojasta ja siitä kuinka tämä oli kärsinyt. Kyseessä oli pelokas, hämmentynyt poika, joka joutui keskelle tapahtumia, joita hän ei ymmärtänyt, Thomas Allen kuvaili Associated Press -uutistoimiston mukaan.

Myöskään vuoden 1949 tapahtumissa läsnä ollut pastori Halloran ei Allenin mukaan osannut sanoa, oliko riivaustapaukselle järkiperäinen vai yliluonnollinen selitys. Riivauksesta kärsineen Robbien henkilöllisyyden suhteen Thomas Allen on kuitenkin erittäin salaileva. Yrityksistä huolimatta hän ei ole suostunut auttamaan yrityksissä selvittää tämän nykyistä olinpaikkaa.