Näin hämähäkkirapu vaihtaa kuorensa – mielenkiintoinen video näyttää prosessin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Rapujen kova kuori suojaa lajia hyökkäyksiltä, mutta harva tietää, että lajit joutuvat luomaan kuorensa uudelleen useasti elinvuosien aikana. Liian pieneksi jäänyt suoja vaihdetaan pitkän prosessin tuotoksena väljempään versioon.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Kuoren vaihtaminen on mielenkiintoinen hetki ja nyt se on päästy ikuistamaan YouTubessa olevalla timelapse-tekniikalla toteutella videolla. Rapu joutuu pusertamaan itsensä ulos vanhasta kuoresta, ja sen pinta onkin erittäin haavoittuvainen, kunnes uusi kuori kovettuu noin viikon kuluessa.

Prosessi kestää yhteensä viikkoja ja rapu suorittaa samanlaisen toimenpiteen noin 20 kertaa elämänsä aikana. Ravusta riippuen kuori vaihdetaan joko kahden kuukauden välien tai vähintää kerran kolmessa vuodessa, IFL Science uutisoi.