Delfiinit käyttävät päihteitä – nauttivat tahallaan pallokalan myrkkyä

Ohhoh! · Anna Poikkimäki

Delfiinien tiedetään kuuluvan älykkäisiin nisäkkäisiin, ja eläimistä liikkuu uskomattomia tarinoita. Kerroimme taannoin eräästä YouTube-videosta, jolla vinkeästi ilmeilevä delfiini masturboi kalanraadolla.

Nyt delfiinien kerrotaan myös ajoittain tavoittelevan päihtynyttä tilaa. Eväkkäät saavat värisyttäviä tuntemuksia pureskelemalla pallokaloja. Kyseinen kalalaji erittää hermostuessaan myrkyllistä ainetta, joka on suurina määrinä kuolettava. Pieninä annoksina se vain huumaa.

Delfiinit ikuistettiin äskettäin BBC-kanavan dokumenttiin, jossa niiden nähtiin leikittelevän pallokalalla, minkä jälkeen ne nauttivat hieman siitä lähtevää myrkkyä. Jonkin ajan kuluttua merten veijarit alkoivat käyttäytyä eriskummallisesti. Ne viettivät aikaansa veden pinnalla kuin omaa kuvastintaan ihaillen.

– Se muistutti parin vuoden takaista villitystä, jossa ihmiset nuolivat myrkyllisiä sammakoita saadakseen kiksejä. Varsinkin siinä mielessä, miten he käyttäytyivät tämän jälkeen. Se oli erittäin erikoista seurattavaa, kertoi eläintieteilijä Rob Pilley Sunday Times -lehdelle.