Paljastusdokumentti tuhoaa Sea Worldia – skandaali paisuu edelleen

Ohhoh! · Stara.fi

Yhdysvalloissa on useita SeaWorld-huvipuistoja, joiden päävetonauloina toimivat erilaiset vedeneläjät. Orlandossa sijaitseva SeaWorld sai viime vuonna erittäin negatiivista julkisuutta monestakin syystä. Merkittävin oli Blackfish-paljastusdokumentti miekkavalaiden karmaisevasta kohtelusta.

YouTube, PETA
YouTube, PETA

Vuonna 2010 Orlandon Sea Worldin Tilikum-niminen miekkavalas tappoi kouluttajansa Dawn Brancheaun. Siitä sai alkunsa CNN-uutiskanavan dokumentti, joka sai ensi-iltansa tammikuussa 2013. Dokumentti paljasti Tilikumin hyökkäyksen synkät taustat kertomalla miten huonosti miekkavalaita kohdellaan ja kuinka niitä esimerkiksi pidetään pitkiä aikoja vankina pienissä pimeissä vesialtaissa.

Gabriela Cowperthwaiten ohjaama dokumentti sai valtavan suosion niin televisiossa kuin elokuvateattereissa ja elokuvafestivaaleilla. Se esimerkiksi palkittiin parhaana dokumenttina ja esitettiin CNN-kanavalla 12 kertaa vuoden aikana. Viimeksi uudenvuodenaattona puiston ulkopuolella järjestettiin mielenosoitus, jossa 19 ihmistä pidätettiin. Parhaillaan Blackfish on Oscar-ehdokkaana dokumenttisarjassa.

Blackfish-dokumentin myötä Sea Worldin tapahtumat levisivät suuren yleisön tietoon ja seuraukset ovat olleet huomattavat. Sea Worldin kävijämäärät ja yrityksen tulot romahtivat nopeasti, mutta viime vuoden loppua kohti talous kuitenkin koheni hieman. Forbes-talouslehti raportoi yhtiön ongelmista tällä viikolla, mutta yllättäen lehti poisti artikkelinsa, joka on edelleen Googlen välimuistissa. Artikkelin kirjoittaja James McWilliams kertoi Twitterissä, että lehden johto oli vaatinut juttuun muutoksia, joita hän ei kuitenkaan voinut tehdä. Muutosten sijaan hän erosi lehden palveluksesta.

Kuva: Forbes
Kuva: Forbes

Blackfish-dokumentin lisäksi Sea World nousi heinäkuussa otsikoihin, kun eräs sen pallopäävalaista päätyi kuivalle maalle. Raivostunut yleisö katsoi, kun muut delfiinit yrittivät käydä auttamassa pulaan jäänyttä toveriaan. Yleisön huudoista huolimatta puiston työntekijät eivät aluksi aikoneet tehdä mitään pallopäävalaan ahdingolle. Loppujen lopuksi kaksi puistotyöntekijää kävivät työntämässä eläimen takaisin veteen.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Suomessa delfiinejä elää vankeudessa vain Särkänniemen huvipuiston delfinaariossa.