Dennis Rodman ystävineen Pohjois-Koreassa – diktaattorin vieraana

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Pohjois-Koreassa järjestetään tänään juhlallinen koripallo-ottelu vastikään sukulaismiehensä teloittaneen Kim Jong Unin syntymäpäivän kunniaksi. Koripallopelin suunnittelussa aktiivisesti mukana ollut NBA-tähti Dennis Rodman toivoo, että peli sujuisi rauhallisesti.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Koripallon suosio on omituista, sillä Pohjois-Korean toiminta on yleensä kuin suoraan scifi-elokuvasta. Valtio säätelee kansalaistensa oikeuksia mielivaltaisesti ja uhoaa hankkeilla, jotka saavat muun maailman pyörittelemään päätään. Kaikenlainen länsimaalaisten ilotteluksi luettava toiminta on ehdottomasti kielletty kuolemanrangaistuksen uhalla.

Vasta äskettäin Pohjois-Koreassa teloitettiin suuren yleisön edessä joukko länsimaalaisia televisiosarjoja ja elokuvia katsoneita henkilöitä. Silti Kim Jong Un salli Dennis Rodmanin saapumisen maahan, ja värikkäällä historialla varustettu mies on saanut valmentaa paikallista koripallojoukkuetta juhlaottelua varten. Kerroimme taannoin, että reissussa on mukana myös muita yhdysvaltalaisia koripallomestareita, ja historiallinen juhlaottelu pelataan tänään.

Dennis Rodman on kommentoinut vierailuaan sillä, että se on kuin syntymäpäivälahja hyvälle ystävälle. Hän toivoo, että muu maailma ei tuomitse koripalloilijoiden vierailua, sillä tarkoitus on pohjimmiltaan hyvä. Ottelun ensimmäinen erä pelataan Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välillä, mutta toiseen erään tehdään sekajoukkueet.

Dennis Rodman on vieraillut maassa ennenkin urheiludiplomaatin roolissa, ja kehui tämän jälkeen valtion päämiestä ystäväkseen. Dennis Rodman väitti taannoin ABC-kanavan haastattelussa Kim Jong Unin haluavan vain, että Yhdysvaltain presidentti Barack Obama soittaisi. Urheilutähden mukaan rauha valtioiden välillä olisi mahdollista, sillä sekä Kim Jong Un että presidentti Obama rakastavat koripalloa. Rodman toimii eräänlaisena viestinviejänä. Rodman sivuutti taannoin haastattelija George Stephanopoulousin kysymykset esimerkiksi Pohjois-Korean vankileireistä väittäen, että Yhdysvaltain hallitus kohtelee kansalaisiaan samalla tavalla.