Eri naistyypit kuntosalilla – mikä näistä sinä olet?

Fitness · Stara.fi

Yhä useampi nainen on löytänyt tiensä kuntosalille, ja kiinteä fitness-vartalo onkin monen treenaavan naisen tavoitteena. Halusi harjoittelija sitten lihaksia tai ei, ovat voimaharjoittelun hyödyt kiistattomat ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Katri Fit You Too
Katri Fit You Too
Katri Fit You Too
Katri Fit You Too

Harvoin kuntosalilla kuitenkaan tapahtuu kehitystä ilman suunnitelmaa. Moni nainen päätyy lopulta tekemään salilla tuttua ja turvallista hauiskääntöä ja reidenlähentäjää, koska ei osaa tai uskalla treenata tarpeeksi tehokkaasti. Aluksi treenaajan kannattaa tutustua voimaharjoitteluun ja välineisiin paremmin, mikäli mielii kehitystä tapahtuvan.

FitFashion-bloggaaja Katri Fit You Too! -blogista listasi pilke silmäkulmassa yleisimmät naisten tekemät virheet kuntosaliharjoittelussa. Lue ja ota opiksesi.

1. Salille tuleminen ilman minkäänlaista suunnitelmaa. Päämäärätön haahuilu laitteiden välillä. Vähän jotain liikettä ja vielä vähän jotain toista.

Ratkaisu: Ohjelman teettäminen ammattilaiselta omiin tarpeisiin on tietenkin paras ratkaisu. Treeniohjelmia saa myös lehdistä ja netistä, jos osaa etsiä ja tietää mitä tahtoo. Tuloksia ei voi tulla ilman suunnitelmaa. Kannattaa muistaa, että satakiloisen bodarin ohjelma ei välttämättä toimi 50-kiloisella naisella. Usein kuitenkin naistenlehdissä voi olla ihan käyttökelpoisia ohjelmia varsinkin aloittelijoille. Muista myös opetella tekniikat.

Katri Fit You Too
Katri Fit You Too
Katri Fit You Too
Katri Fit You Too

2. Liian lyhyet tai liian pitkät sarjat. ”Teen kymmenen toistoa hauiskääntöä, sitten muutaman kyykyn, reiden lähennyslaitetta 100-200 kertaa ja kuntopyörää loppuun”.

Ratkaisu: Lihas ei kehity, ellei sitä rasiteta kunnolla. Tällainen ”vähän kaikkea” tyyli on ok, jos treenin tavoitteena on vain unohtaa työmurheet, poikaystävä, lapset tai ottaa Instagramiin kuvia. Kehittävä treeni vaatii kuitenkin yleensä useita eri liikkeitä samalle lihasryhmälle ja tarpeeksi ns. kovia sarjoja.

3. Liian kevyet painot. Pelkääkö joku nainen vielä vuonna 2014, että lihakset kasvavat yhdessä yössä?

Ratkaisu: Ota painoja sen verran, että jaksat juuri ja juuri tehdä esimerkiksi 15 toistoa. Ei niin, että vielä 15 toiston jälkeen jaksat tehdä toiset 15 toistoa. Jos painoa on liian vähän, niin tee sarja uupumukseen asti, koska juuri ne viimeiset toistot kehittävät. Jos paino on pinkki tai violetti, niin se hyvin usein on liian kevyt. Uskalla haastaa itsesi.

4. Aina samat liikkeet. Naisilla on usein se ongelma, että usein mielessä on vain se, mitä muut mahtavat ajattelevat.

Ratkaisu: Usein laitteissa, ainakin uudemmissa, on kuvallinen ohje siitä, miten liike tehdään ja mihin lihakseen sen pitäisi vaikuttaa. Mene rohkeasti vapaan laitteen luo, tutki sitä, kokeile säätöjä ja testaa miten laite toimii. Ei haittaa, jos et osaa heti kaikkea. Jokainen on joskus aloittelija.

5. Liiallinen höpötys/näpytys/papatus. Jos treenaa kovaa ja haluat tuloksia, niin silloin et voi vaihtaa päivän polttavimpia juoruja tyttökaverin kanssa puhelimessa tai tekstiviesteillä samaan aikaan.

Ratkaisu: Jos treenaat kaverin kanssa, niin sopikaa, että kun sarja on kesken, niin silloin annetaan toiselle työrauha. Älä myöskään keskeytä ketään kesken sarjan, koska moni saattaa kokea sen häiritseävänä. Jos taas epäilet, että et voi olla näpyttelemättä puhelinta kesken treenin, niin se kannattaa jättää pukuhuoneeseen.

Kolahtiko joku näistä kohdista? Oikein suunniteltu, oikean pituinen ja tarpeeksi kova treeni kyllä kehittää, mutta summanmutikassa pumppailu välttämättä ei. Jos siis haluat päästä tavoitteisiin, on hyvä tehdä suunnitelma jonkun kokeneemman kanssa tai pyytää esimerkiksi salin omaa personal traineria tekemään ohjelma, joka käydään yhdessä läpi. Varoituksen sana kuitenkin loppuun kaikille naisille, salitreeniin voi jäädä koukkuun.