Lapset hylkäsivät lelut – mobiililaitteet ovat korvanneet

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kaukana ovat ajat, jolloin ulkona leikittiin käpylehmillä ja veistettiin kaarnalaivoja. Kerroimme taannoin vauvojen sitteristä, jossa on oma teline iPadille. Tuoreimman tutkimuksen mukaan älylaitteet ovat korvanneet lelut lähes joka aspektilla.

Entisaikaan talvella peuhattiin lumessa ja rakennettiin lumiukkoja. Nykyaikana yhä pienemmät lapset viihdyttävät itseään tekniikan turvin. Michael Cohen Group teetti kyselyn 350 vanhemmalle ja tulosten mukaan älylaitteet ovat korvanneet sarjakuvat, toimintahahmot, nuket, vesipyssyt ja lautapelit. Peräti 60 prosenttia vanhemmista kertoi, että heidän lapsensa leikkivät tableteilla tai älypuhelimilla usein. Puolestaan 38 prosenttia myönsi, että älylaitteilla leikitään todella usein.

Rakennuspalikkasarjat ja nuket eivät enää houkuttele, kuten eivät lauta- tai palapelitkään. Sen sijaan videopelejä pelataan vähintään yhtä paljon kuin ennenkin. Huolestuttavaa oli se, että 10 prosenttia vanhemmista mieltää älylaitteet lelujen veroiseksi viihdykkeeksi.

Vaikka tabletteja ja puhelimia voi käyttää myös opetuksellisten pelien pelaamiseen, niin 49 prosenttia vanhemmista myöntää heidän jälkikasvunsa pelaavan pelkäksi viihteeksi tarkoitettuja ilmaispelejä. Kyselyn tuloksista raportoineen Yahoo Newsin mukaan kaikkien vastanneiden lapset olivat alle 12-vuotiaita.

Toisten mielestä on luonnollista, että lapset sopeutuvat uuteen teknologiaan ja oppivat käyttämään välineistöä jo pienestä pitäen. Toiset vanhemmat antaisivat lapsensa mielummin tutustua ympäristöön ja leikkiä perheenjäsenten tai oikeiden ystävien kanssa. Kuinka monessa pihapiirissä pelataan vielä kirkonrottaa tai x-hippaa?