Maailman vanhin paljasti pitkän ikänsä salaisuuden: ”Sinun täytyy oppia rentoutumaan”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Virallisten tietojen mukaan maailman vanhin elossa oleva ihminen on japanilainen nainen Misao Okawa, jolla on ikää vaikuttavat 116 vuotta. Nainen vietti keskiviikkona 5. maaliskuuta syntymäpäiviään. Misao syntyi vuonna 1898 Japanin Osakassa.

Nyt maailman vanhin ihminen on avannut sanallista arkkuaan sen suhteen, mitä hän pitää pitkän elämänsä salaisuutena. Misao Okawan The Telegraph -lehdelle antamassa haastattelussa jakamien neuvojen ei tosin sinänsä pitäisi tulla järin suurena yllätyksenä kenellekään.

– Syö ja nuku niin elät pitkään. Sinun täytyy oppia rentoutumaan, Misao Okawa kertoi.

116-vuotias nainen syö kolme isokokoista ateriaa päivässä ja pitää huolen siitä, että hän nukkuu kahdeksan tuntia päivässä. Naisen lempiruoka on sushi, jota hän saa syödäkseen vanhainkodissa vähintään kerran kuukaudessa.

Myös Misao Okawan lapset ovat selvästi perineet hänen pitkän iän mahdollistavat geeninsä. Vanhuksen tyttäret ovat 92 ja 94-vuotiaita. Misao oli naimisissa vuodesta 1919 lähtien, mutta hänen aviomiehensä kuoli 83 vuotta sitten. Naisen mukaan miehen poismeno oli hänen elämänsä surullisin hetki.

Japanissa asuu peräti 54.396 yli 100-vuotiasta ihmistä. Näistä 282 on parhaillaan yli 110-vuotiaita. Ehkäpä siis itäisen saarivaltion herkkuruoasta, usein tuoreita mereneläviä ja kasviksia sisältävästä sushista löytyy yksi pitkän iän salaisuuksista.