Jännittääkö puheen pitäminen? Näin pääset eroon jännityksestä

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Monet kokivat kouluaikoina pidetyt esitelmät piinallisina kokemuksina. Aikuisenakin ihminen pääsee usein työelämässä tilanteisiin, joissa vaaditaan kykyä puhua asioiden puolesta. Puheiden pitämisen hallitseminen ei kuitenkaan ole kaikille itsestäänselvyys.

Sosiaalinen ahdistus määritellään usein peloksi, jossa ihminen pelkää toisten arvioivan itsensä negatiivisestä perspektiivistä. Suomalainen saattaa välttää valokeilassa olemista, eikä halua huomion kespisteeksi, vaikka se olisi sävyltään aivan neutraalia. Elite Dailyn mukaan noloimmillakaan hetkillämme meitä ei kuitenkaan tuomita niin raskaasti kuin kuvittelemme, minkä vuoksi fobia on turha.

Jännityksen lievittäminen esiintymistilannetta ennen onnistuu, kun fokuksen siirtää pois oman kehon havainnoinnista ympäröivään tilanteeseen. Hermoilu onnistuu ennen varsinaista tilannetta, mutta esimerkiksi puhetta pitässä keskittymisen ja huomion on pakko olla ahdistuneen sisäisen dialogin sijaan tekemisessä. Hyvät puhujat uskaltavat katsoa yleisöön ja tehdä havaintoja, sekä reagoida niihin. He pystyvät aistimaan väen yleisen energian ja nivoa puheensa kokoon sen mukaan.

Sosiaalista ahdistusta voi vähentää tällaisten tilanteiden suhteen siten, että harjoittelee etukäteen puheen pitämistä ja kuvaa sen videolle. Näin oppii huomaamaan omat niinkut ja muut maneerit, joista voi opetella pois. Kiusalliset ja sosiaalisuutta vaativat tilanteet muuttuvat helpommiksi kokemuksen myötä. Jos pelkäät esiintymistä ja ihmisten kohtaamista – sitä sinun juuri tulisi tehdä!