Rahat tiukilla? Näin säästät selvää rahaa ruokaostoksissasi

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ruokakauppaan saa helposti uppoamaan suuria summia rahaa. Suomessa elintarvikkeet ovat kalliita. Pienellä tarkastelulla saattaa saada jopa ekstrakassillisen sapuskaa samaan hintaan ilman, että joutuisi tinkimään mausta tai laadusta.

Ensimmäinen hyvä ja paljon käytetty vinkki on ostoslistan laatiminen. Lista kannattaa kirjoittaa kotona kaikessa rauhassa ennen kauppaan lähtöä ja yksi hyvä keino on kiinnittää lista valmiiksi esimerkiksi jääkaapin oveen. Listaan voi tällöin lisätä sitä mukaan tuotteita, kun huomaa niiden loppuneen.

Jotta rahaa ei menisi turhuuksiin, kannattaa noudattaa listaa ostosreissulla tiukasti. Joillakin on kaupoissa mukana jopa taskulaskin, jonka avulla ostosten arvon tietää sentilleen. Kannattaa myös seurata ruokakauppojen tarjouksia, sillä niiden avulla saa leikattua suuren siivun kuitin loppusummasta.

LoveMyVouchersin mukaan ruokakauppaan ei saa koskaan mennä nälkäisenä, koska tällöin ostoskoriin tulee kerättyä helposti kalliita herkkuja. Ei myöskään kannata käydä ostoksilla päivittäin, vaan tehdä isot ja kattavat ostokset kerran viikossa, jolloin tuotteet tulee myös todennäköisemmin käytettyä tasaisemmin loppuun. Viikoksi suunnitellut ruokalistat auttavat suurien ostosten hankkimisessa ja herkutkin kannattaa leipoa tai tehdä itse.

Mikäli perheessä on lapsia, kannattaa heidät jättää suosiolla kotiin tai hoitoon kauppareissujen ajaksi. Järjestelmällinen hyllyjen välissä eteneminen on tarkkuutta vaativaa puuhaa etenkin silloin, kun euroja venyttää mestarisuorituksen tavoin. Hedelmät ja vihannekset tulee ostaa sesonkien ja vuodenaikojen mukaan, ja kasvisten hinnat vaihtelevat suuresti.

Perhepakkaukset ovat loistava keksintö säästää elintarvikkeiden kilohinnoissa. On hyvä harkita tarkkaan, tuleeko taloudessa todella syötyä jättisatsia kananmunia vai riittääkö pelkkä tiu. Hukkaan ei nimittäin kannata heittää. Peruselintarvikkeissa kannattaa aina suosia edullisempaa merkkiä, koska usein halpamerkit tulevat samoilta tehtailta huippumerkkien kanssa.

Yksi hyvä ja terveellinen ruokaostoksiin liittyvä tapa on lähialueen tuottajiin tutustuminen – tällöin saa varmasti maaruunsa terveellistä ruokaa asianmukaisella hintalapulla ja luotettavasta lähteestä. Lisäksi kannattaa muistaa se ansa, että normaalituotteita kalliimpi luomu ei suinkaan aina ole lähiruokaa.