Haastattelussa KomediaSirkus

Haastattelut · Terhi Piiroinen

Mitä saadaan, kun yhdistetään kaksi suomalaista taikuria ja lähetetään heidät Euroopan kaduille kuudeksi viikoksi esiintymään? Vastaus saadaan parhaillaan YouTubessa pyörivästä GrandTour-nettisarjasta, jossa jonglööri Janne Mustonen ja koomikko J-P Pirinen kiertävät kahdeksan vanhan mantereen kaupunkia rinkat selässä.

Miesten tavoitteena oli kustantaa reissu kaduilla temppuillen ja hyvän maun rajoja koetellen.

Imatralta kotoisin oleva Janne Mustonen sai aikoinaan idean, että tahtoisi tehdä ikimuistoisen katuesiintymisreissun. Ajatus muuttui todeksi, kun kouvolalainen ”tarpeeksi hullu” J-P Pirinen suostui miehen matkaseuraksi. Kaksikko parkkeerasi ensimmäisenä etappina Tanskan Kööpenhaminaan. Edessä oli suuri urakka, sillä heidän piti kiertää kahdeksan kaupunkia kuudessa viikossa ja päätyä lopulta Barcelonaan. Matkarahat täytyi kerätä tietysti näiden kaupunkien kaduilla esiintyen.

– Reittivalinta oli sekotus tietoa, käytännöllisyyttä ja silkkaa arvausta, ja sen mukainen oli myös lopputulos. Barcelona oli alusta asti lopullisena määränpäänä ja reitti kulki Kööpenhamina – Hampuri – Köln – Lontoo – Pariisi – Nizza ja Barcelona, vekkulit miehet paljastavat Staralle GrandTour-nettisarjan taustoista.

”Lakia ei rikottu, mutta sääntöjä ehkä”

Interreilaamalla kulkeneet esiintyjät olivat tottuneet toistensa seuraan jo yhteisen KomediaSirkus-nimisen yrityksen tiimoilta. Silti jo nettisarjan ensimmäisistä jaksoista voi aistia pientä hampaiden kiristelyä miesten välillä. Eniten harmaita hiuksia tuotti rahojen uupuminen, sillä esiintyjät olivat kuvitelleet tienaavansa huomattavasti ensimmäisiä päiviä paremmin.

– Alussa jäimme rahallisesti paljonkin miinukselle suunnitelmista. Meillä ei ollut omasta esiintyjäkokemuksesta huolimatta mitään käsitystä, kuinka katuesiintyminen rakennetaan oikein. Tuntui kuin olisi juostu seinää päin suurella nopeudella, kaksikko parkaisee.

– Onneksi ei lannistuttu, vaan neuvojen saattelemana käännettiin homma voitoksi ja esiintymiset alkoivat tuottaa päiväbudjettia kohdalleen. Meillä oli junaliput hommattuna ja 800 euron alkubudjetti ennen matkaa. Loput kulut rahoitettiin katuesiintymisillä. Lakia ei rikottu, mutta sääntöjä ehkä silloin tällöin, he naureskelevat.

Vaikka luulisi, että Euroopan suurkaupunkien muut katutaiteilijat näyttivät pitkää nenää suomalaisille sekopäille, kertovat rohkeaan reissuun lähteneet maestrot muuta. Ainoastaan yksi robottia esittävä mies aiheutti hikikarpaloita.

– Katutaiteilijoiden yleinen ilmapiiri oli todella lämmin ja hyväksyvä. Muut ammattilaiset ottivat meidät tosi hyvin vastaan hyvien neuvojen ja ideoiden kera. Lontoossa meitä kuitenkin varoitettiin yhdestä robotti-esiintyjästä etukäteen, sillä hän on äkkipikainen ja yleensä varustettu teräaseella.

”Helsinkiä pidettiin salaisuutena”

Miesten mukaan katuesiintymisellä on mahdollista elättää itsensä, vaikka Suomessa kyseinen kulttuuri on aika heikoissa kantimissa. He kuulivat eurooppalaisilta kollegoiltaan kehuja Helsingistä, ja osa esiintyjistä oli aikoinaan vieraillut Suomessa kesäaikaan. Janne ja J-P ovat nyt pohtineet, pitäisikö heidän kokeilla esiintymistaitojaan myös kotimaan pääkaupungissa.

– Tietenkin katuesiintyminen pitää ottaa työnä ja tehdä oikeita työpäiviä. Monille se on elämäntapa hengata katuesiintymispaikoilla, eli pitcheillä. Muualla Euroopassa Helsinkiä pidettiin ehkä hieman semmoisena salaisuutena, jonka pari esiintyjää oli löytänyt. He eivät välttämättä tahtoneet jakaa Suomi-tietoa muille, jotta voisivat pitää hyvät apajat itsellään. Suomen lyhyt ja arvaamaton kesä varmaankin aiheuttaa sen, että tänne ei eksy kuin satunnaisia ohikulkijoita esiintymään silloin tällöin.

Miehet saivat esiintymisistä kolikkojen lisäksi roppakaupalla kokemuksia. Mieleenpainuvimmat muistot tulivat Nizzasta tai Barcelonasta, joissa he saivat nauttia myös paikallisten vieraanvaraisuudesta. Miehet ovat saaneet rupeamasta tuliaisia myös kotinurkkien esiintymisiin. GrandTouria on nyt julkaistu eetteriin vasta muutama jakso, mutta silti molemmille on jo noussut pienoinen polte uudelle matkalle – tällä kertaa määränpäänä Rooma.

– Eniten nostan hattua kuvaajallemme Mikolle, joka ei ollut matkustanut paljoa ennen reissua. Ilman Mikon ammattitaitoa meillä ei olisi tätä tallennettua videomateriaalia suomalaisille jaettavaksi. Hän oli myös se, joka pani meille jäitä hattuun kun tunteet kuumenivat liikaa.

Nettisarjassa ei paneuduta pelkästään katuesiintymiseen, vaan samalla katsojille esitellään Euroopan metropoleja reppureissaamisen keinoin. Miehet panivat itsensä likoon ja testasivat muun muassa eri kaupunkien taskuvarkauksia salakameroilla varustettuna. Reissureportaasi kuitenkin todistaa hyvin sen, että katuesiintyjät eivät suinkaan ole elämässään epäonnistuneita ja sammuneita viihdetähtiä. Yleensä he ovat valinneet ammattinsa tarkoituksella.

Terhi Piiroinen