Yökukkujanaisilla enemmän seksiä – vähemmän kestäviä parisuhteita

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Nukkuminen on yksi ihmisen elämän perusasioista, jota tulee vaalia ja kunnioittaa. Kerroimme taannoin, että unettomuus ja nukkumisen puute vaikuttavat ratkaisevasti aivojen toimintaan ja liikavalvominen saattaa pahimmillaan aiheuttaa jopa aivovaurion.

Pimeän kaupungin katuvalojen loisteessa tai iltahämärässä valveilla kukkuvat naiset ovat luonteeltaan riskinottajia. Chicagon yliopisto suoritti tutkimuksen, jonka mukaan öisin valvovat naiset harrastavat kanssasisariaan enemmän seksiä. Heillä ei kuitenkaan ole yhtä paljon vakavia parisuhteita kuin iltatorkuilla neitokaisilla.

Syy piilee ihmisen elimistön tuottamasta kortisolista, jota erittyy eniten aamuyöllä. Yöllä valvovien naisten kortisolimäärät saattavat nousta samalle tasolle luonnostaan korkeammalla kortisolimäärällä varustettujen miesten kanssa. Tällöin myös miehille tyypilliset tavat tulevat luonnollisemmaksi, kuten irtosuhteet. Kortisolia on kutsuttu myös nimellä stressihormoni.

Kerroimme taannoin, että tärkeintä aivojen proteiinituotannon kannalta olisi nauttia unta silloin, kun nukkumishetki sijoittuu luonnollisesti ihmisen sisäiseen aikatauluun. Toisin sanoen vuorotyöläiset ovat tässä asiassa huonoimmassa asemassa, koska he joutuvat hakemaan unirytmiään uudestaan jopa viikoittain.