Matkatoimisto jakoi puhdasta ilmaa kiinalaisille: ”Tunsin vauvan liikahtavan”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kiinan suurkaupunkien saastetilanne on muuttunut nopeasti vaaralliselle tasolle. Hengitysilma on ollut jo niin huonoa, että näkyvyys on ajoittain hädin tuskin kolmea metriä. Kesäkuun 20. päivä paikallisten kauppojen hyllyille tulee happipulloja, jotka on täytetty puhtailla Fanjingin ja Leigongin vuoristoalueiden ilmalla.

Nyt Kiinan Henanin maakunnassa sijaitsevan Zhengzhoun asukkailla on ollut mahdollisuus päästä hengittämään hieman puhdasta vuori-ilmaa. Paikallinen matkatoimisto järjesti tempauksen, jossa kaupungin asukkaille tarjoiltiin raikasta happea Laojun-vuorilta happinaamarein tarjoiltuna.

The Wall Street Journal -lehden mukaan asukkaat jonottivat paikalle päästäkseen nauttimaan kukin muutaman minuutin ajan puhtaasta hapesta. Kiinan ympäristöministeriö ilmoitti viime viikolla Zhengzhoun kuuluvan maan kymmenen saastuneimman kaupungin joukkoon.

– Tunsin vauvani liikahtavan sisälläni hengittäessäni sisään. Kävelisin mielelläni Laojun-vuoren metsissä lapseni synnyttyä, paikallinen raskaana oleva nainen kuvaili Reuters-uutistoimistolle.

NASA:n taannoin julkaisemassa satelliittikuvassa Kiinan yläpuolella nähtiin harmaa saastepilvi, joka oli 1.200 kilometriä pitkä ja yletti Shanghaista Pekingiin. Valtion omistama media on puolustellut saasteita sillä, että ne ovat tehokas tapa maan suojelussa sotiaallisia toimia vastaan.