Kuolleenmeren upeat aarteet – kuution muotoisia suolakiteitä!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Jordanian ja Israelin rajalla sijaitsee 408 metriä merenpinnan alapuolella oleva harvinainen järvi, jonka nimi on osuvasti Kuollutmeri. Vesistön suola ja mineraalipitoisuus voi nimittäin olla yli 30 prosenttia. Sen rannoilla sijaitsee esimerkiksi ruokasuolaa tuottavaa teollisuutta.

YouTube
YouTube

Nettiin on julkaistu video, jolla kaksi miestä on löytänyt Kuolleenmeren rannoilta poikkeuksellisen mielenkiintoisia suolakiteitä. Kiteet ovat muodoltaan täydellisiä kuutioita. Jääpaloilta näyttävät suolakiteet syntyvät todennäköisesti aaltojen ja rantaan hankautumisen tuloksena. Miehet ovat päättäneet rakentaa suolakuutioista oman pienen temppelinsä rantahietikolle.

Kuollutmeri on tunnettu siitä, että siinä kelluminen on voimakkaan nosteen ansiosta hyvin helppoa. Valitettavasti alueella kasvaneen vedenkulutuksen takia Kuolleenmeren pinta-ala on pienentynyt vuosien saatossa radikaalisti. Järvi on hyvin suosittu turistikohde. Video on kuvattu Israelin puolella.