Tutkimus: Miestenlehdet kannustavat naisten esineellistämiseen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Playboy, Sport Illustratedin uimapukunumero ja Maxim. Tässä on kolme esimerkkiä perinteisestä miestenlehdestä, joiden pääosassa ovat vähäpukeiset naiset. Vaikka luulisi, että aikakausilehtien lukeminen on vain harmitonta ajanvietettä ja kauniiden naisten ihastelemista, voi sillä olla tuoreen tutkimuksen mukaan jopa tuhoisia vaikutuksia miehen ajattelumaailmaan.

kateupton19022014

Jopa asiapitoisilla artikkeleilla varustetut miestenlehdet voivat aiheuttaa sen, että miehet alkavat mieltää naisia enemmän seksuaalisina objekteina. Washington Staten yliopistossa on toteutettu kysely, jonka mukaan miehet saattavat höllätä arvostamiaan rajoja naisten suhteen lehtien lukemisen jälkeen. Heille saattaa myös tulla epärealistisia odotuksia parisuhteelta esimerkiksi artikkeleissa annettujen seksivinkkien takia, Think Progress -lehti uutisoi.

Tutkimukseen osallistui 300 collegessa opiskelevaa miestä, ja kävi ilmi, että miestenlehtiä lukevat kaksilahkeiset sortuivat helpommin asiattomaan käyttäytymiseen naisten seurassa. Syy saattaa olla myös siinä, että sovinistisesti naisia kohtaan käyttäytyvät miehet voivat olla luonnostaan niitä, jotka tarttuvat herkemmin miestenlehtiin.