Sensaatio! Koulupoika keksi miten meret voi puhdistaa

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Maailman merissä on tällä hetkellä miljoonia tonneja erilaista muovijätettä. Jätemassat muovautuvat yhteen merivirtausten voimasta jonka jälkeen ne jäävät kellumaan veden pinnalle. Nyt eräs nuorukainen on keksinyt keinon, jolla tähän ongelmatilanteeseen voidaan saada helpotusta.

YouTube
YouTube

19-vuotias Boyan Slat toimii puheenjohtajana The Ocean Cleanup -järjestössä, joka keskittyy merien siivoamiseen. Slat on kehitellyt rannan tuntumaan asetettavan verkkojärjestelmän, jonka avulla merelle pääsevän muovijätteen määrä vähentyisi huomattavasti. Nuorukainen kertoo IAMECO Warriorin YouTube-videolla, että järjestelmän avulla voitaisiin esimerkiksi jopa puolittaa Tyynessämeressä olevien muovijätteiden määrä kymmenen vuoden aikana.

Joka vuosi noin miljoona lintua ja 100.000 merinisäkästä menehtyy merissä olevien muovijätteiden seurauksena. Saastuminen on myös tuonut lajeja sukupuuttoon kuolemisen partaalle. Ainoastaan Yhdysvaltojen rannikolla kulkevien alusten kärsimät, muovijätteistä aiheutuneet vahingot kustantavat vuosittain 1,27 miljardia dollaria, Elite Daily kertoo.