Seksiä synnytyksen jälkeen – ota huomioon nämä seikat

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Pariskuntien elämä muuttuu lapsen saamisen jälkeen. Vaikka naisesta ja miehestä on synnytyksen jälkeen tullut äiti ja isä, ovat he edelleen myös toistensa kumppaneita. Seksi ei välttämättä ole ensimmäinen asia, mikä on tuoreiden äitien mielessä, mutta intiimin suhteen on hyvä jatkua myös äidiksi tulemisen jälkeen.

Osa naisista kieltäytyy pitkään seksistä synnytyksen jälkeen. Sen sijaan, että he antaisivat aina rakastavalle miehelleen nihkeän ei-vastauksen, kannattaisi heidän pohtia sitä, kuinka he saisivat seksin takaisin suhteeseen muutenkin kuin lasten tekomielessä. Se, koska seksin aloittaa synnytyksen jälkeen uudestaan, on sekä henkilökohtainen että lääketieteellinen asia pohdittavaksi.

Synnytys saattaa muuttaa huimasti naisen vartaloa. Kätilö Kate Rudd kertoo Femail Firstille, että esimerkiksi naisen vagina voi olla huomattavasti kuivempi lapsen saamisen jälkeen. Tällöin ei kuitenkaan kannata heittää pyyhettä kehään, vaan keksiä keinoja sen kostuttamiseksi esimerkiksi liukasteiden ja voiteiden avulla. On kuitenkin hyvä lähteä rauhallisesti liikkeelle.

Tuoreet vanhemmat ovat yleensä hyvin väsyneitä ja tällöin on tärkeää ottaa kaikki heille tarjottu apu vastaan. Levänneenä myös seksi maistuu paremmalta ja parisuhteen läheisyys lisääntyy. Onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Ajoitus on kaiken a ja o, ja seksiä voi harrastaa esimerkiksi vauvan syömisen ja nukahtamisen jälkeen ilman, että itku keskeyttää lemmenleikit.

Kannattaa tunnustella genitaalialueita ensin varovaisesti kädellä joko yksin tai kumppanin kanssa. Tällöin löytää herkemmät alueet ja huomaa muutokset. Samalla pariskuntien kannattaa jutella avoimesti naisen vartalossa tapahtuneista ulkonäkömuutoksista ja siitä, kuinka ne vaikuttavat käyttäytymiseen ja mielialaan.

Seksin ei alussa tarvitse olla suoraa penetraatiota, vaan mielihyvää voi tuottaa suulla ja muuten hyväillen. Kannattaa myös testata useita eri asentoja. Synnytyksen jälkeen on myös tärkeää harjoittaa lantionpohjanlihaksia kuntoon.

– Älä anna lapsen hallita koko elämääsi, artikkelissa muistutetaan.