Hittibiisit kuulostavat samalta? Asiantuntija analysoi 500 000 kappaletta – tässä tulos

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ei tarvitse olla tylsä vanhus pitääkseen nykyistä listapoppia kertakäyttömusiikkina. Pääasiallisin syy pop-musiikin karttamiseen lienee se, että monet kappaleet ovat toistensa kopioita. Tämä on aiemmin mielletty vain musiikkinatsien mielipiteeksi, mutta nyt asia on todistettu tieteellisesti.

Nature.com
Nature.com

Ei ole lainkaan kummallista, mikäli ei erota kaupallisilla radiokanavilla peräjälkeen soivia kappaleita toisistaan. Barcelonalaiset tutkijat ovat nyt arvioineet liki puoli miljoonaa kappaletta, ja todenneet, että popmusiikki ei ole kummemmin kasvanut tai kehittynyt sitten 1950-luvun.

Syynä on musiikin muoto, joka toistaa samaa kaavaa niin äänenväreiltään kuin säveliltään. Menestyvät kappaleet on tuotettu ja äänitetty tietyllä tyylillä ja aivan tarkoituksella, Nature-julkaisun tiedeosio tarkentaa. Suurin osa musiikinkuuntelijoista on tottunut kappaleiden samankaltaisuuteen, eivätkä he miellä tästä poikkeavia viritelmiä kovinkaan kiehtoviksi.

Tämä on myös syynä siihen, miksi erilaisten hittilistojen biisit kaikuvat vuodesta toiseen samankaltaisina – musiikinkuuntelijat ovat mieltyneet tyyliin. Tutkijat kuitenkin lohduttavat valtavirrasta poikkeavia musadiggareita sillä, että myös entisaikojen monipuolisempi tyyli nousee jossain vaiheessa takaisin massojen suosioon.