Meren syvyyksistä löytyi painajaismainen kala – kuin Alien-elokuvasta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kitakaloja on olemassa satoja eri lajeja, ja osa niistä elää vesissä jopa 4.500 metrin syvyyteen asti. Petokalat syövät toisia kaloja tai planktonäyriäisiä, joita ne houkuttelevat luokseen valoa hohtavan ulokkeensa avulla. Yksi heimoon kuuluvista kaloista on Idiacanthus atlanticus, eli englanniksi black dragonfish.

Lämpimissä vesissä uiva musta kitakala on erikoinen näky, ja nyt siitä on julkaistu verkossa kuvia. Se elää noin kahden kilometrin syvyydessä, ja lajin naaraspuoliset yksilöt kasvavat monta kertaa suuremmiksi kuin urokset. Naaraiden pituus voi ylttää jopa puoleen metriin, kun urokset ovat korkeintaan viisisenttisiä, IFL Science -sivusto kertoo.

Naaraiden näyttävä hammasrivistö lienee syy siihen, miksi lajin englanninkielisessä nimessä on sana dragon, eli lohikäärme. Muuten ne muistuttavat ulkonäöllisesti ankeriaita. Mustan kitakalan kuvia katsellessa voi kuitenkin todeta, että ei tarvitse lähteä ulkoavaruuteen asti etsimään pelottavia lajeja – niitä löytyy jo tältä planeetalta.