Frozen-tarina onkin plagiaatti? Disneyltä vaaditaan 200 miljoonaa euroa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Disneyn animaatioelokuva Frozen – huurteinen seikkailu menestyi hyvin lippuluukulla, ja se voitti puolelleen sekä yleisön että kriitikoiden sydämet. Myös elokuvassa kuultu Let It Go -kappale nousi hitiksi, ja internet onkin täynnä erilaisia cover, remix ja mashup-versioita siitä.

Nyt perulainen kirjailija Isabella Tanikumi on nostamassa TMZ-sivuston mukaan oikeusjuttua Disney-yhtiötä vastaan, sillä naisen mukaan Frozen-elokuvan tarina on plagioitu hänen kirjastaan. Jokseenkin erikoisen tapauksesta tekee se, että Tanikumin Yearnings of the Heart -kirja, josta Frozenin juoni on naisen mukaan varastettu, on hänen omaelämäkertansa.

Amazon-verkkokaupan mukaan Yearnings of the Heart kertoo Perun Andeilla varttuneen Isabella Tanikumin elämäntarinan, johon liittyy muun muassa Huarazin tuhoisa maanjäristys vuonna 1970 ja Isabellan sisaren, Lauran, kuolema. Frozen-elokuva kertoo puolestaan löyhästi Hans Christian Andersenin satuun perustuvan tarinan jäisiä taikavoimia omaavasta Elsa-kuningattaresta ja hänen Anna-sisarestaan.

Kirjan ja elokuva tarinat eivät siis ainakaan päällisin puolin vaikuta kovinkaan samankaltaisilta, ellei Yearnings of the Heartin henkilöhahmoihin satu lukeutumaan esimerkiksi puhuvaa lumimiestä. Tästäkin huolimatta Isabella Tanikumi on nostamassa 250 miljoonan dollarin, eli lähes 200 miljoonan euron oikeusjuttua Disney-yhtiötä vastaan.