9 neuvoa parempiin yöuniin – stressistä huolimatta

Terveys · Annukka Heikkilä

Hyvät yöunet ovat välillä luksusta, johon joillain ihmisillä on varaa vain viikonloppuisin tai vapaapäivinään. Uni on tärkeää hyvinvoinnin ja jaksamisen vuoksi. Tässä on yhdeksän hyvää neuvoa, joita noudattamalla saat paremmat yöunet stressistä huolimatta.

1. Vähennä kofeiininsaantia

Kofeiinipitoisia juomia ei kannata nauttia enää iltapäivän jälkeen.

2. Rentoudu

Varaa illalla aikaa rentoutumiselle ja rauhoittumiselle. Muista myös tuulettaa makuuhuone ennen nukkumaanmenoa. Viileä ja raitis ilma auttaa unen tuloa.

3. Syvähengitys

Keskity hengittämiseen ja vedä syvään henkeä pitkään ja rauhallisesti ja puhalla ulos suun kautta.

4. Iltapala

90 minuuttia ennen nukkumaanmenoa kannattaa syödä iltapala, joka edistää nukahtamista. Varmoja unta edistäviä juomia ovat kamomillatee ja lämmitetty maito, jonne on laitettu vähän hunajaa. Banaani on myös hyvä iltapala. Vältä veden ja vihreän teen juomista välttääksesi turhat öiset vessareissut.

5. Harjoita mieltäsi

Jos pelkäät unettomuutta tai stressaat unesi määrästä tai laadusta nukut luultavasti entistä huonommin. Stressitilassa ei ihminen saavuta syvän unen tilaa. Vaikka yöunesi ovat jäämässä vähiin ajattele nukkumaan mentäessä mukavia asioita ja yritä rentoutua. Älä vilkuile kelloa.

6. Kuuma kylpy

Rentouta lihaksesi kuumassa kylvyssä noin tunti ennen nukkumaanmenoa. Sopiva kylpemisaika on 20 minuuttia.

7. Tauot työpäivän aikana

Kehosi pysyy paremmin tasapainossa läpi päivän, kun muistat nousta välillä työpisteeltäsi jaloittelemaan ja venyttelemään. Kun olet koko päivän aktiivinen saat paremmin yöllä unta. Jos et pidä taukoja, väsähdät kotiin päästyäsi ja päiväunet alkavat houkuttaa. Päiväunien jälkeen ehdit taas piristyä uudestaan iltaa kohti, minkä vuoksi on vaikea saada nukuttua yöllä.

8. Lue

Kirjan lukeminen auttaa monia nukahtamaan. Ei kuitenkaan kannata lukea mitään liian jännittävää kirjaa, jota ei pysty jättämään kesken.

9. Vältä valoa

Iltaa kohden kannattaa pimentää valoja ja olla hämärässä. Pimeän ansiosta kehomme alkaa tuottamaan melatoniinia, joka on ihmisen oma luontainen unilääke.

Lähde: Womanitely