Tutkimus: Treenaava elämänkumppani pitää kunnossa

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni seurusteleva pariskunta alkaa omaksua kumppaniltaan useita hyviä ja huonoja elämäntapoja. Osa aloittaa yhdessä roskaruoan syömisen, osaan tarttuu tupakan polttaminen ja osa voi intoutua yhdessä kuntoilemaan. JAMA Internal Medicine -sivustolla on julkaistu tutkimus, jonka mukaan partnerin positiiviset elämäntavat vaikuttavat kummankin terveyteen.

Tutkimuksessa analysoitiin 3.700 yli 50-vuotiasta pariskuntaa, jotka olivat naimisissa tai asuivat yhdessä. Pariskunnista kerättiin tietoja 2002 vuodesta lähtien ja tutkijat seurasivat muutoksia heidän elämäntavoissaan.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että 70 prosenttia osallistujista kuntoili säännöllisesti, kun he harrastivat liikuntaa yhdessä parinsa kanssa. Vain 26 prosenttia miehistä ja 24 prosenttia naisista jaksoi kuntoilla, jos heidän parinsa eivät olleet aktiivisia.

Samanlaisia tuloksia löydettiin, kun kyseessä oli laihduttaminen. 26 prosenttia miehistä ja 36 prosenttia naisista onnistui laihduttamaan, kun he laihduttivat parinsa kanssa. Yksin laihduttavista vain alle 15 prosenttia onnistui tiputtamaan painoa.