Uskomaton näky: Tutkimuslaiva uppoaa käskystä

Viihdeuutiset · Annika Kela

Yhdysvaltalainen tutkimusalus RV Flip on erikoinen näky. Laiva nimittäin kääntyilee meressä käyttötarkoituksensa mukaisesti. Alus seilaa aallokossa vaakatasossa muiden merialusten tavoin ja sitten, kun se on saavuttanut määränpäänsä se kääntyy pystyyn 90 asteen kulmaan.

Laivasta muuttuu hetkessä öljynporauslauttaa muistuttava tutkimusasema. Daily Mail -lehden mukaan alus on ollut useita vuosia käytössä ja siihen on oltu tyytyväisiä, sillä se palvelee merentutkimuslaitoksia täsmällisesti. RV Flip -aluksen kääntyminen vaakatasosta pystyasentoon kestää vain 20 minuuttia.

Nopeampi kääntyileminen voisi aiheuttaa haasteita aluksessa olevalle henkilökunnalle. Aluksen suunnittelussa on jouduttu kiinnittämään erityistä huomiota henkilökunnan käyttämiin tiloihin. Muun muassa vessat on suunniteltu niin, että niiden käyttäminen ja toimiminen on mahdollista kahdessa eri asennossa.

Aluksen kylpyhuoneissa onkin aina kaksi lavuaaria, joista toinen on vaakatasossa ja toinen pystyasennossa. Laivassa olevat ohje- ja varoituskyltit on jouduttu tekemään kahteen kertaan, sillä kylttejä on mahdoton lukea sivuttaisessa asennossa. Hullunkurinen tutkimusalus on seilannut merillä jo lähes 50 vuotta ja siitä on tullut vakiintunut alus meritutkijoiden käytössä.