Uskomatonta! Teosto vaatii katusoittajilta 40 euron kertakorvauksen

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Suomessa on menty viime vuosina suurin harppauksin kohti byroslaviaa, kun viranomaiset toisensa perään ovat vaikeuttaneet ihmisten elämää ylimääräisillä säännöillä, määräyksillä ja maksuilla. Nyt samaan joukkoon on liittynyt myös suomalainen yhdistys. Teosto ry. on nimittäin vahvistanut Yleisradiolle, että yhdistys vaatii katusoittajilta jopa 40 euron kertakorvauksen.

Aprillipilalta kuulostava tilanne on pahasti ristiriidassa sekä maalaisjärjen että katusoittajien tulojen kanssa. Yhdistyksen mukaan katusoittaminen on julkista esittämistä, josta pitää maksaa tekijänoikeusmaksu. Yhdestä esiintymisestä veloitus on 40 euroa ja kymmenen esiintymistä saa tehdä 200 eurolla. Veloituksen suuruus on toistaiseksi ainoastaan Teoston oma näkemys asiasta.

Stara selvitti tänään Tampereella, että katusoittaja ansaitsee yhdestä esiintymisestä keskimäärin noin 30 – 70 euroa, joten 40 euron korvaus on räikeästi ylimitoitettu katusoittajien saamaan korvaukseen nähden. 50 euron keskimääräisestä keikkatulosta tulisi siten maksaa Teostolle korvausta huikeat 80 prosenttia. Vertailun vuoksi esimerkiksi kaupalliset radioyhtiöt maksavat vuosittain liikevaihdosta noin 15 prosenttia tekijänoikeuskorvauksina.

Yhdistys väittää, että lupavaatimuksen perusteet tulevat laista, mutta todellisuudessa katusoittajien lupien lainmukaisuutta ei ole Suomessa käsitelty vielä koskaan tuomioistuimessa. Näin ollen käsitys katusoittajien tarvitsemasta luvasta on ainakin toistaiseksi vielä ainoastaan Teosto-yhdistyksen oma, eikä lupavaatimusten lainmukaisuutta tai korvauksen suuruutta ole oikeudessa vahvistettu.

– Meillä ei tällä hetkellä valitettavasti ole katusoittoon räätälöityä lupaa vaan ne hoituvat elävän musiikin pienluvan kautta. Pyrimme seuraamaan tarvetta katusoiton omalle luvalle, Teosto kommentoi tänään asiaa Staralle.

PÄIVITYS: Lisätty Teoston kommentti.